Facebook блокира един от основните проекти на руския държавен канал Russia Today (RT), насочен към англоезичната аудитория на Запад - "In the Now".

От социалната мрежа посочват, че страницата може да бъде разблокирана, само ако на нея бъде посочено, че е свързана с Русия.

Припомняме, във връзка с противодействието срещу дезинформацията, социалните мрежи изискват прозрачност по отношение на администрирането на страниците и финансирането на политическата реклама.

До момента за потребителите на социалната мрежа произходът на англоезичната страница "In the Now" оставаше неясен.

Главната редакторка на RT Маргарита Симонян се възмути в личния си профил във Facebook от това, че проектът е блокиран. По думите й, той е натрупал 2.5 милиарда гледания и 4 милиона последователи само във Facebook.

RT е основен рупор на Кремъл в западните страни наред с агенция Sputnik. Във Великобритания руският телевизионен канал стана обект на санкции заради изопачаване на истината по случая "Скрипал".

Партията на френския президент Еманюел Макрон "Република, напред" обяви, че няма да даде на журналисти от RT и Sputnik акредитация за избирателната кампания на евроизборите.

Шефът на кампанията Стефан Сежурне заяви, че двата руски информационни канала не са медии, а органи на пропагандата на Кремъл и не трябва да се приравняват към медиите, които проверяват и сравняват информацията си.