Филаделфия иска да се превърне в първия американски град, който ще позволи специализирани места за вземане на дрога. Градът смята, че това може да се превърне в ефикасен начин за справяне с епидемията от употреба на опиати, обявиха официални представители, цитирани от АП.

Комисарят по въпросите на здравеопазването Томас Фарли заяви, че приспособените места могат да бъдат "животоспасяваща стратегия и път към лечение", а също така част от цялостния план на града да се бори с епидемията.

На безопасните места за инжектиране на дрога хората ще вземат наркотици под надзора на лекар или медицинска сестра. Критици твърдят, че специализираните места могат да попречат на превенцията и лечението, както и че това би било в сблъсък със законите, които целят спиране използването на нелегални наркотици.

Филаделфия е на първо място в САЩ по брой на загинали от свръхдоза. Повече от 1 200 души са загинали в града през 2017 г. - 1/3 повече от 2016 г.

Други градове предложиха подобни места за наркозависимите. В нито един американски град няма подобно място към момента, макар че Сиатъл е отделил 1,3 милиона долара за откриване на безопасно място. Но такива места има в Канада и Европа.

Не е ясно как ще отговори федералното правителство, ако Филаделфия приложи плана.

Преди три месеца президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение заради наркотиците.

Демократите подкрепят предложението на Филаделфия.

САЩ обявяват извънредно положение заради наркотиците

САЩ обявяват извънредно положение заради наркотиците

Днес Тръмп ще произнесе реч за борбата с опиатите