Франция изпрати газ на Германия за първи път в знак на европейска солидарност на фона на нарастващия енергиен натиск, съобщава БиБиСи.

Газът, доставян по тръбопровод, е част от споразумение между страните за облекчаване на енергийния недостиг, след като Русия затвори крановете за Европа.

Въпреки че новият поток е по-малко от 2% от ежедневните нужди на Германия, той е добре дошъл, тъй като Берлин се бори да разнообрази енергийния микс.

Русия е обвинявана, че използва доставките на газ като оръжие срещу Запада след нахлуването в Украйна.

Френският мрежов оператор GRTgaz каза, че първоначално ще доставя 31 гигаватчаса (GWh) на ден чрез тръбопровод от френското гранично село Обергайлбах.

Максималният дневен капацитет на новия газов поток е 100 GWh, се казва в съобщението.

Миналия месец в споразумението за енергийна солидарност Германия се ангажира да осигури допълнително електричество на Франция, когато е необходимо, а в замяна Франция се съгласи да помогне на Германия с доставки на газ.

Шолц: Ако Германия продължи да се адаптира, ще издържим през зимата

Шолц: Ако Германия продължи да се адаптира, ще издържим през зимата

Газовите хранилища са пълни на 95%

"Ако нямахме европейска солидарност и интегриран, обединен пазар в момента, щяхме да имаме сериозни проблеми", каза френският президент Еманюел Макрон в сряда.

Франция е по-малко засегната от спирането на газовите кранове от Русия, тъй като повечето от нейните енергийни нужди се задоволяват от Норвегия и чрез доставки на втечнен природен газ.

Руската инвазия в Украйна през февруари доведе до скок на цените на газа, а клиентите от ЕС са изправени пред рекордни тарифи тази зима.

Дотогава Германия разчиташе на Русия за 55% от своя газ. Тя намали това до 35% и иска в крайна сметка да намали вноса до нула.

Германия също увеличава използването на въглища и удължава живота на електроцентралите, които трябваше да бъдат затворени - въпреки отрицателното въздействие върху околната среда.

Германското правителство се надява да намали потреблението на газ с 2%, като ограничи използването на осветление и отопление в обществени сгради тази зима.

Руският президент Владимир Путин каза в сряда, че газовите кранове все още могат да бъдат отворени към Европа и че "топката, както се казва, сега е в полето на Европейския съюз".

"Ние не ограничаваме никого в нищо", каза той и добави, че Москва е готова да достави допълнителни количества газ през есенно-зимния период.

Но въпреки думите на Путин, възобновяване на доставките на газ за Европа изглежда малко вероятно.

Грета Тунберг критикува Германия, че използва въглища вместо АЕЦ

Грета Тунберг критикува Германия, че използва въглища вместо АЕЦ

Коментарите й раздразниха Зелените в Германия: Как можа, Грета!