Френски съдии прекратиха дело срещу Air France и производителя на самолети Airbus във връзка с катастрофата през 2009 г. при полет от Рио де Жанейро за Париж, обявиха официални представители, цитирани от АП.

Информацията е разпространена от асоциация на жертвите и е потвърдена от френски съдебен източник.

 Откриха отломки от самолета на Ер Франс

Откриха отломки от самолета на Ер Франс

Ударил във водите на Атлантическия океан с висока скорост

Ръководителят на асоциацията коментира, че ще обжалват решението на разследващите магистрати, определяйки го като "необяснимо".

"Ние сме много ядосани. Как се осмелява френското правораздаване да решава случая с най-смъртоносната самолетна катастрофа на Air France по такъв начин?", попита представителят.

Локализираха черните кутии на падналия Еърбъс А330

Локализираха черните кутии на падналия Еърбъс А330

Преди близо година самолетът падна в Атлантическия коеан

Самолет на Air France (полет 447) от Рио за Париж катастрофира в Атлантическия океан на 1 юни 2009 г. Всички 228 души на борда загинаха.

Френското бюро за разследване на авиокатастрофи (BEA) установи, че тръбата на Пито (уред, използван за измерването на скоростта) е замръзнала и неподходящи мерки за контрол са довели до stall - aеродинамично "увисване" ( няма достатъчно въздушна тяга под крилата на самолета заради голям ъгъл или заради ниска скорост). Капитанът също не е бил в пилотската кабина.

Съдебното решение е в противоречие с искането на френската прокуратура, която настоява компанията Air France да бъде съдена за непредумишлено убийство. Държавното обвинение обаче поиска да се прекрати делото срещу Airbus заради липса на доказателства.

4 страни търсят в Атлантика падналия Еърбъс на Ер Франс

4 страни търсят в Атлантика падналия Еърбъс на Ер Франс

Експерти смятат, че няма почти никаква надежда

Катастрофата доведе до приемане на нови правила за въздушна безопасност.

Разследване на АП през 2009 г. е разкрило, че от Airbus са знаели най-малко от 2002 г. за проблемите с тръбата на Пито на 447, но властите не са наредили да се подмени.

Отварят черната кутия на Еърбъс- а на „Ер Франс”

Отварят черната кутия на Еърбъс- а на „Ер Франс”

Устройството е записало стотици полетни параметри