Самолет на "Ер Франс" с 228 души на борда е изчезнал от радарите, съобщава Ройтерс. Пасажерите са 216, а екипажът е от 12 души.

Това е оповестил говорителят на френското летище "Шарл де Гол", където машината е трябвало де пристигне от Бразилия в 11:10 местно време.

От „Ер Франс" информират, че самолетът е изпратил автоматично съобщение за късо съединение след турболенция. Вероятно машината е била ударена от мълния по време на буря над Атлантическия океан.

Това съобщи изпълнителният директор на френските авиолинии по време на пресконференция на летището.

Последният контакт със самолета е от 4:33 българско време (1:33 GMT) според бразилските военновъздушни сили.

На борда на самолета има 5-има италианци, пише "Кориере де ла Сера". Повечето от пътниците са бразилци, 60 са французи, над 20 - германци. Това заяви пред ФП министърът на транспорта Жан-Луи Борло.

Мога да кажа без съмнение, че става въпрос за катастрофа, заяви още изпълнителният директр на "Ер Франс".

Самолетът е извършвал редовен полет Рио де Жанейро - Париж. Излетял е от Бразилия в 19:00 (22:00 GMT) местно време в неделя. На борда са пътували 12 души екипаж, включително трима пилоти. Пътниците са едно бебе, 7 деца, 82 жени и 126 мъже.

Полет AF447 е изчезнал над Атлантическия океан на 300 км. североизточно от гр. Натал близо до бразилските острови Фернандо де Нороня. Предприета е мисия по издирването му.

Три кораба на Военноморските сили на Бразилия се включиха в издирването на самолета А-330. В спасителната операция участват и два хеликоптера, и три самолета на Военновъздушните сили на Бразилия.

Според бразилските военни издирването може да се окаже много трудно, тъй като самолетът може да е паднал на около 1200 км от бразилското крайбрежие.

Според някои френски информационни агенции самолетът може да се е разбил близо до бреговете на Мароко. До момента той трябва да е изразходил и всичкото си гориво.

Говорителят на бразилските военновъздушни сили Хенри Муньоз е съобщил пред местната национална телевизия, че самолети са напуснали островите Фернандо де Нороня и летят в посока към Европа за да започнат издирването.

Френски министър:
Самолетът трябва вече да е изразходвал всичкото си гориво.

Много сме притеснени. Самолетът изчезна от екраните преди часове. Може да бъде технически проблем с радара на самия самолет, но такъв вид повреда е много рядка и самолетът не се приземи, когато беше очаквано, обясняват още от "Шарл де Гол".

Контролът по въздушния транспорт е изгубил контакт с Еърбъс А330-200 малко след излитането му от Рио де Жанейро.
Кризисен щаб е свикан на френското летище.

Хората, чакащи полета, ще бъдат посрещани на специално обособено място на втори терминал на летището, съобщава АФП.

Френският президент Никола Саркози е бил уведомен за случилото се и е изразил дълбокото си притеснение.

Той е изискал от съответните служби да направят всичко възможно да намерят самолета и да хвърлят поне лъч светлина върху обстоятелствата около изчезването.

Саркози е инструктирал министъра на екологията и енергетиката Жан-Луи Борло и държавния секретар по въпросите на транспорта Доминик Бюсро да заминат за летището "Шарл де Гол", за да следят отблизо развоя на ситуацията.

Жан-Луи Борло заяви, че самолетът вероятно е претърпял инцидент и изключи версията за отвличане. Той смята, че машината е изразходила всичкото си гориво и трябва да се очаква най-трагичният сценарий.

Нищо не показва нито испанският, нито мароканският, нито френският радар - сериозно трябва да се притесняваме от най-лошото, допълва Борло.

Авиокомпанията „Ер Франс" е разкрила гореща телефонна линия за приятели и роднини на пътуващите в самолета - 00 33 157021055 за обаждащи се от чужбина и 0800 800812 за Франция.

Изчезването на самолета:

  • В 22:00 ч. (GMT) на 31 май самолет на „Ер Франс" излита от летището в Рио де Жанейро за Париж. Самолетът извършва полет 447.
  • В 01:33 ч. (GMT) на 1 юни е последният контакт със самолета на „Ер Франс", според данни на Бразилските въздушни сили. Самолетът се намира над островите Фернандо де Нороня - на около 354 км. от континента.
  • В 02:14 ч. (GMT) на 1 юни самолетът е с неизвестно местонахождение. Той изпраща автоматичен сигнал за повреда в електрическата система. Връзката със самолета се разпада и той изчезва от радарите.
  • В 09:10 ч. (GMT) на 1 юни самолетът не пристига по разписание на летище „Шарл де Гол" в Париж, Франция.