Причините, довели до тежкия инцидент със самолета Еърбъс през 2009 г., ще станат ясни в края на юни, съобщи преди известно време френският транспортен министър Тиери Мариани. Въпреки това френските медии успяват да „пробият" изключително пазените данни от черните кутии на падналия в Атлантика самолет, чието анализиране започна преди дни.

Отговорността те да не станат публично достояние преди обявения от министъра срок е на Френското Бюрото за проучвания и анализи (BEA). По данни на „Le Figaro" обаче част от докладите на експертите сочат, че пилотите на Еърбъса не са имали вина за тежкия инцидент, отнел живота на над 200 души.

Няма грешки при пилотажа и пилотите не са навлезли в зона на турбуленция, както се предполагаше в началото на разследването на трагедията.

Все пак, причините, довели до инцидента, остават неясни. Сред основните предположения е проблем с датчиците за скорост. Уредите се намират в долната част на самолетния корпус и често блокират при влага или лед. Възможно е те да са замръзнали и да са подали погрешна информация.

По-рано днес Пиер-Анри Гуржон, генерален директор Air France заяви, че е още много рано, за да се посочват виновните за катастрофата. Нека да изчакаме няколко седмици, през които експертите ще изготвят становището си, посочи той.

Припомняме, самолетът А 330-200 потъна в океана на път за Париж от Рио де Жанейро. На борда му имаше 228 пътници и екипаж. Преди седмици от морското дъно на Антлантика бяха извадени две тела.