Втората черна кутия на падналия в Атлантика през 2009г. самолет на „Ер Франс" беше открита североизточно от Бразилия, предаде „Ройтерс", като се позова на френски следователи. Преди месец бяха открити останките на авиолайнера, а в края на миналата седмица - и първото записващо устройство.

Екипът ни откри и идентифицира звукозаписното устройство от пилотската кабина в понеделник вечерта", съобщиха от службата за разследване на въздушни инциденти БЕА. По-късно през нощта черната кутия е била прехвърлена на един от корабите, участващи в операцията.

Според разпространени снимки, оранжевият цилиндър е понесъл само външни щети и не е загубил целостта си.

Откриването на двете черни кутии е изключително важно за установяване на причините за катастрофата от лятото а 2009г., тъй като едната съдържа данни за стотици полетни параметри, а другата - пълен запис на провежданите в пилотската кабина разговори. Една от по-вероятните версии за произшествието е обледяване на сензорите за скоростта на полета.

Припомняме, самолетът на Air France А 330-200 потъна в океана на път за Париж от Рио де Жанейро. На борда му имаше 228 пътници и екипаж.

Роботизирана подводница откри първата черна кутия на 3 900 метра дълбочина в неделя. Месец по-рано бяха открити останки от самолета край бреговете на Бразилия. Следователите подчертаха, че черната кутия може да бъде отворена само в лабораторни условия, тъй като иначе има риск да бъде повредена записаната информация.

Полет 447 на авиокомпанията се е ударил във водите на Атлантическия океан с висока скорост. Това бяха изводите от разследването на френските следователи, които бяха изпратени преди две години на мястото на трагедията. Според следователи контролът над полета е трябвало да бъде предаден от авиодиспечерите в Бразилия на колегите им в Сенегал, но това така и не се е случило.

Катастрофата е най-голямата за "Ер Франс" от падането на "Конкорд" през юли 2000 г. при излитане от "Шарл дьо Гол" на път за Ню Йорк, което окончателно приземи свръхзвуковите лайнери.