Отломки от самолета на Ер Франс, катастрофирал на 1 юни 2009 г., са открити в Атлантическия океан, край бреговете на Бразилия, предаде АФП.

Миналият месец Париж предприе четвърто издирване за останки и черни кутии. Специална дълбоководна сонда е установила отломки от самолета.

Полет 447 на авиокомпанията "Ер Франс", който погуби 228 души - пасажери и екипаж - се е ударил във водите на Атлантическия океан с висока скорост. Това бяха изводите от разследването на френските следователи, които бяха изпратени преди две години на мястото на трагедията.

Според следователя контролът над полета е трябвало да бъде предаден от авиодиспечерите в Бразилия на колегите им в Сенегал, но това така и не се е случило, предава Ройтерс.

Катастрофата е най-голямата за "Ер Франс" от падането на "Конкорд" през юли 2000 г. при излитане от "Шарл дьо Гол" на път за Ню Йорк, което окончателно приземи свръхзвуковите лайнери.

Тогава загинаха 109 души. През август 2005 г. пък "Ербъс" на компанията избухна в пламъци на пистата в Торонто, но бързите действия на канадските пожарникари спасиха пътниците и екипажа.