Първите резултати от експертизите на черните кутии от падналия в Атлантическия океан през 2009г. френски авиолайнер показват, че пилотите имат вина за катастрофата, предаде „Ройтерс" като се позова на информация на „Уолстрийт Джърнъл". Припомняме, с фаталния полет 447 на „Ер Франс" загинаха 228 души.

Според експертите, пилотите са насочили цялото си внимание към неработещите датчици за скоростта на полета и заради това не са могли да се справят с останалите комплексни проблеми.

Екипажът не е следвал стандартната процедура, която предвижда при навлизане в зона на турболенция и необичайно високо обледяване скоростта да се държи постоянна, а носът на машината да сочи право напред.

Запознати с разследването на трагедията коментираха пред „Уолстрийт Джърнъл", че аудиозаписът от пилотската кабина е показал, че летците са се объркали от големия брой съобщения за грешки и в желанието си да отстранят всяка една са предизвикали хаос.

Припомняме, по-рано във френските медии изтече информация, според която пилотите нямат вина за катастрофата.

Официално заключенията от експертизата на разговорите ще бъдат публикувани в петък. Според експерти, скоростта на машината, модел „Еърбъс" А330, вероятно е намаляла твърде много след изключването на автопилота и е загубила стабилност.

Припомняме, самолетът на Air France А 330-200 се разби и потъна в океана на път за Париж от Рио де Жанейро. На борда му имаше 228 души.

След дълго търсене бяха открити останките на самолета, както и двете черни кутии - тази за полетните параметри и тази, в която са записани разговорите в пилотската кабина. Бяха извадени и няколко от телата на загиналите.