Гърция премахва изискването ваксинираните пристигащи пътници да представят тест за Covid-19 при пристигане от понеделник (7 февруари), съобщи в петък министърът на здравеопазването Танос Плеврис, съобщава "Катимерини".

Вместо това пристигащите туристи ще трябва да представят валиден пропуск за ваксина на ЕС, за да влязат в страната. От февруари 2022 г. пропуските за пътуване в ЕС са валидни за девет месеца.

Плеврис направи съобщението ден, след като Гърция надхвърли 2 милиона случая на вируса, докато броят на смъртните случаи наближава 24 000.

Страната обаче постепенно облекчава ограниченията за пътуване, за да съживи жизненоважната си туристическа индустрия.

Въпреки това Вана Папаевангелу, специалист по инфекциозни болести и член на експертната здравна комисия на страната, предупреди, че вариантът омикрон "не е безвреден, особено за неваксинираните".

"Нека не се заблуждаваме, че нещата вървят по-добре и че коронавирусът постепенно ще се превърне в обикновена настинка", подчерта тя.

"Единственият начин е пълната ваксинация с три дози", добави тя.

Над 68% от 11-милионното население на Гърция е напълно ваксинирано. По официални данни 568 пациенти са с респиратори в болници в цяла Гърция, като 444 (78,17%) от тях са неваксинирани или частично ваксинирани и 124 (21,83%) напълно ваксинирани.

Проучват кои комбинации от съществуващи лекарства действат срещу Covid-19

Проучват кои комбинации от съществуващи лекарства действат срещу Covid-19

Проектът е на британски учени