Британски изследователи търсят начин вече съществуващи антивирусни терапии да се трансформират в такива за лечение на Covid-19, съобщи Оксфордският университет в петък, цитиран от Ройтерс.

Първоначално учените ще направят скрининг на 138 лекарства с известна антивирусна активност срещу причиняващия Covid вирус SARS-CoV-2, за да проучат и идентифицират ефективни комбинации, посочва се в съобщението.

Най-добре работещите комбинации, открити в рамките на проекта, ще бъдат представени на британските власти, за да се премине към клинични изпитания.

"Откриването на нови методи за лечение по този начин има множество предимства. Лекарствата вече са преминали през всички необходими проверки, така че да знаем, че са безопасни и лесно достъпни. Те могат да се прилагат самостоятелно и да се използват у дома, което помага да се намали тежестта върху системата на здравеопазването", казва Ултън Пауър, един от главните изследователи на проекта.

Проучването на стойност 1,6 млн. паунда се ръководи от Кралския университет в Белфаст и се финансира от британския Съвет за медицински изследвания.

Великобритания започва разпространение на Covid хапчето на Pfizer

Великобритания започва разпространение на Covid хапчето на Pfizer

То ще стане достъпно през февруари