Грузия задържа двама души, които са се опитали да продадат радиоактивен материал за 360 000 долара, съобщи грузинската служба за сигурност, предаде АФП.

Мъжете са арестувани във втория най-голям град в страната Кутаиси, докато се опитвали да продадат контейнер с америций-241 за 300 000 долара, поясняват в съобщение от силовата структура.

Те могат да получат присъди до 10 г. затвор.

Америций-241 е най-разпространеният изотоп на америций в ядрените отпадъци. Използван е в детектори за дим на америций въз основа на йонизационна камера. Това е потенциално гориво за дълъг живот на радиоизотопни термоелектрически генератори. Изключително токсичен и радиоактивен, изотопът представлява риск за човешкото здраве.

През последното десетилетие се увеличиха притесненията, че екстремисти могат да се сдобият с незащитени радиоактивни материали в бившата съветска държава. Грузия и съседна Армения съобщиха за редица случаи на техни граждани, които са се опитали да продадат радиоактивни вещества.

От 2003 г. Грузия осуети няколко опита за продажба на уран за създаване на атомно оръжие. През март 2019 г. службите спряха двама мъже на черноморския курорт Кобулети, опитали се да продадат радиоактивен уран за 2,8 милиона долара.