Хиляди работници в белгийската столица излязоха на улиците в понеделник, за да протестират срещу инфлацията и закон, ограничаващ повишаването на заплатите, съобщава "Анадолу".

Работници от цялата страна се събраха пред Северната гара в Брюксел и тръгнаха към централната гара.

Демонстрантите, облечени в зелени и червени шапки, маски и палта, маршируваха по широките улици с флагове на своите синдикати, протестирайки срещу закона от 1996 г., който не позволява заплатите на работниците да се увеличават с повече от определен процент.

Тъй като законът, известен като "закон 96", определя максималния процент на увеличение на 0,4%, работодателите не могат да увеличават заплатите над тази граница.

Протестиращите казват, че този процент е недостатъчен, особено на фона на покачването на цените, предизвикано от пандемията на коронавирус.

Хиляди работници дефилираха с транспаранти, на които пише: "Всичко върви нагоре, с изключение на нашите заплати", "Промяна на закона" и "Съпротива на профсъюзите".

Шефката на ЕЦБ не посмя да каже дали инфлацията ще достигне целта през 2022 г.

Шефката на ЕЦБ не посмя да каже дали инфлацията ще достигне целта през 2022 г.

Ръст на лихвите е малко вероятен, смята Кристин Лагард

Вернер ван Хетвелде, член на синдиката, коментира, че един от най-големите проблеми е рязкото увеличение на цените на енергията, което направи много стоки недостъпни за много хора.

Той отбеляза, че друга причина за протеста е, че правителството е направило невъзможно синдикатите да преговарят с работодателите и че служителите на синдикатите, които организираха предишната демонстрация, са наказани. "Тук сме заради правото си да протестираме".

Стефани Буша, друга демонстрантка, каза, че позицията на правителството не се е променила от последния протест.

Тя подчерта, че всичко е поскъпнало, особено горивата, но правителството не коригира заплатите в крак с инфлацията. "Работодателите се съгласяват да дават на служителите повишение. Законът обаче предотвратява това", аргументира се тя.

Цените на природния газ и електроенергията се покачват значително в цяла Европа, особено след есента. Много потребители, изправени пред високи сметки през зимните месеци, са особено обезпокоени.

На 24 септември синдикатите проведоха шествие със същите искания, привличайки хиляди хора по улиците.

Годишната инфлация в еврозоната достигна 4,9% през ноември, най-високата за последните 25 години.

През ноември инфлацията в Германия скочи до 6%, 5,6% в Испания и 7,1% в Белгия.

Световните петролни гиганти заработили 174 млрд. долара за по-малко от година

Световните петролни гиганти заработили 174 млрд. долара за по-малко от година

Поради повишаването на цената на "черното злато"