Повече от 1000 деца-мигранти в САЩ са да положителни проби за коронавирус от март, според федералната агенция, натоварена грижите за тях, предаде CNN.

Общо има 1 061 потвърдени случаи на Covid-19 сред непридружени деца мигранти в грижите на Службата за заселване на бежанци - федерална агенция, управлявана от Министерството на здравеопазването и социалните услуги.

943 заболели деца вече са се възстановили и не са в изолация. Понастоящем 118 деца са с положителни тестове остават в изолация, въпреки че нито едно от децата не е имало нужда от хоспитализация.

Над милион деца с коронавирус в САЩ

Над милион деца с коронавирус в САЩ

Броят при тях често е подценяван, защото изкарват по-леко болестта

По-рано разпространението на коронавирус накара Службата временно да спре настаняването на деца в щати, преживяващи голям брой случаи на Covid-19.

Администрацията на президента Доналд Тръмп твърди, че децата трябва да бъдат бързо изведени от Съединените щати, след като бъдат заловени от южната граница.

През септември стана ясно, че администрацията е върнала принудително около 8 800 непридружени деца мигранти, заловени на границата между САЩ и Мексико от 20 март съгласно правила, целящи да ограничат разпространението на новия коронавирус в САЩ.

В допълнение, правителството заяви, че е изгонило 159 000 мигранти и 7600 семейства.

САЩ прогонили от март 8 000 деца мигранти

САЩ прогонили от март 8 000 деца мигранти

Заради новите правила срещу коронавирус

През ноември стана ясно, че над милион деца (лица под 18 годишна възраст) са диагностицирани с Covid-19 в САЩ от началото на пандемията, съобщиха от Американската педиатрична академия и Детската болнична асоциация.

Тъй като се счита, че повечето деца имат малко или никакви симптоми, на броя заразени при тях не се отдава голямо значение.

Статистиката показва около 15 млн. случая и 300 000 починали с коронавирус в САЩ.