Десетки хиляди аржентинци излязоха по улиците на столицата, както и в други градове на страната, за да изразят подкрепата си за Маурисио Макри - сегашният консервативен президент - на когото му предстои да участва в тежка предизборна борба за следващ мандат.

С възгласи "Можем да бъдем по-добри" и "Да вървим заедно" демонстрантите, събрали се около президентския дворец в Буенос Айрес, се оказаха много повече от очакваното.

Макри излезе на балкона на правителствения дворец, известен като "Розовия дом" (заради цвета на фасадата му) и поздрави привържениците си, събрали се в отговор на призиви, разпространени в социалните мрежи.

"Как няма да продължа с вас? Ще го направя, разбира се. Ще бъдем по-добри", обеща президентът, цитиран от "Асошиейтед прес". Той се просълзи, трогнат от подкрепата. 

Демонстрираната подкрепа за Макри подчертава поляризацията в Аржентина, където на предварителните избори за президент, провели се на 11 август, най-голяма подкрепа получи кандидат-президентската двойка Алберто Фернандес и неговият кандидат за заместник - бившият президент Кристина Фернандес. Двойката Фернандес, които нямат роднинска връзка, получиха общо 47.6% от гласовете, докато за Макри гласуваха само 15% от аржентинците.

Причината за ниския резултат е, че много от аржентинците са разочаровани, че Макри, който спечели последните избори с обещание да изправи икономиката на крака, а в действителност не направи нищо подобно - инфлацията продължава да е повече от 40% годишно, а мерките за икономии, въведени от правителството му, ядосаха много хора.

Други обаче се притесняват, че победата на екипа на Фернандес ще върне популистката политика, характерна за мандата на Кристина Фернандес, по време на който Алберто Фернандес бе първият й заместник. След предварителните избори, например, аржентинското песо падна с 35% в рамките само на три дни.

В социалните мрежи демонстрантите бяха насърчавани от влиятелни фигури, които подкрепят Макри, като например актьорът Луис Брандони, който наскоро излъчи видео в подкрепа на правителството, и режисьорът Хуан Хосе Кампанела, спечелил "Оскар" за филма си "Тайната на очите".

Въпреки демонстрациите обаче, много политически анализатори смятат, че трябва да се случи нещо наистина нечувано, за да може Макри да обърне резултата и на 27 октомври да спечели президентските избори.