Холандското правителство обяви във вторник, че постепенно ще разхлабва наложената заради разпространението на коронавируса блокада, предаде nltimes.nl. Ще бъде разширен кръгът на събитията, на които е разрешено да присъства ограничена аудитория. Освен това зоологическите градини, тематичните паркове, музеи и други места, отново ще допускат посетители.

Посетителите обаче ще трябва да покажат отрицателен тест за коронавирус.

Размерите на събитията варират от само 20 в някои по-малки хотелски конферентни зали, до 7500 за футболен мач в Амстердам на 24 април. Националната опера и балет може да приеме до 1600 души публика, а зоопаркове и други - няколко хиляди.

По същество онези събития и организации, които не изискват специални разрешителни, могат да се провеждат в цялата страна в продължение на максимум три последователни дни през април, заяви министърът на здравеопазването Уго де Йонге в писмо до Парламента.

Холандия удължава вечерния час до 15 март

Холандия удължава вечерния час до 15 март

Но учениците се връщат в клас, а някои работещи ще имат право да упражняват професиите си

Ако има успех, програмата ще бъде разширена през май.

Нидерландия спря в началото на април употребата на ваксината на AstraZenecaпри хора на възраст под 60 години.

Спирането на употребата на ваксината е станало след смъртта на жена след имунизация с AstraZeneca, уточняват източници от здравното министерство на страната. Това е довело до отмяна на около 10 000 уговорки за получаване на ваксината на AstraZeneca в страната. Тя бе последната държава, която спря употребата на ваксината на AstraZeneca за хора на възраст под 60 години, след Канада и Германия, заради опасения от образуване на кръвни съсиреци.

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че все още не е достигнала до заключение дали ваксината на AstraZeneca предизвиква тромбози. Д-р Марко Кавалери, председател на работната група на Европейската агенция по лекарствата за COVID-19, съобщи пред италиански вестник, че ваксината е свързана с образуване на тромбози.

От базираната в Амстердам агенция допълват, че ще дадат пресконференция след приключване на проверката, което към този момент се очаква да стане днес или в четвъртък.

Холандия удължи блокадата с месец

Холандия удължи блокадата с месец

Новите щамове на коронавируса тревожат властите