Вашингтон рано или късно ще бъде принуден да се откаже от политиката на санкции срещу Техеран. Това обяви в понеделник иранският президент Хасан Рохани по време на среща с министъра на външните работи на Индия Субрамания Джайшанкар.

ЕС и Могерини подкрепят иранската ядрена сделка каквато е

ЕС и Могерини подкрепят иранската ядрена сделка каквато е

Сделка с Иран работи ефективно

"Ние сме уверени, че настоящата ситуация е временна. Съединените щати ще трябва рано или късно преди или след президентските избори в своята страна да се откажат от политиката на максимален натиск върху Иран.", посочи Рохани.

Той добави, че "в настоящите условия на едностранни санкции от страна на САЩ срещу иранския народ е необходимо да се поддържат и развиват двустранните отношения и сътрудничество".

САЩ се отказват от иранската ядрена сделка, ако не се внесат промени

САЩ се отказват от иранската ядрена сделка, ако не се внесат промени

Американският лидер трябва да реши до 15 октомври

Ситуацията около Иран рязко се влоши след едностранното оттегляне на Вашингтон от Съвместния цялостен план за действие за иранската ядрена програма, приет на 8 май 2018 г. Този акт последва и въвеждането на американски икономически санкции срещу Техеран в различни области.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно заявява, че е готов за диалог с режима в Техеран. Тръмо каза, че се интересува от замяна на съществуващия договор с друг, който ще включва не само ядрената програма на Иран, но и широк спектър от въпроси, включително ракетната програма на Техеран и нейната регионална политика.