Италия пое командването на многонационалната бойна група на НАТО в България на церемония с участието на българския президент Румен Радев и министъра на отбраната Димитър Стоянов, министъра на отбраната на Италия Лоренцо Герини и върховния главнокомандващ съюзническите сили в Европа (SACEUR), Генерал Кристофър Г. Каволи, съобщава НАТО. 

"Това е исторически ден, защото днес сме свидетели на нашето първо прехвърляне на правомощията за командване на нова бойна група от един съюзник на друг", каза генерал Каволи.

Пентагонът представя многонационалната бойна група на НАТО в България

Пентагонът представя многонационалната бойна група на НАТО в България

Какво е необходимо за изграждането на бойна група - Взаимоотношения, доверие и много упорит труд

Създадена през март, бойната група в България се състои от приблизително 1100 войници от няколко съюзници в НАТО - включително България, Гърция, Италия и Съединените щати - и различни маневри, пехота, противовъздушна отбрана, противотанкови и инженерни елементи.

Това е една от осемте многонационални бойни групи на НАТО; другите са в Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Тези бойни групи са многонационални и боеспособни, демонстрирайки силата на трансатлантическата връзка. Те действат заедно с отбранителните сили на страната домакин, като провеждат учения и дейности за бдителност.

Тяхното присъствие ясно показва, че атака срещу един съюзник ще се счита за атака срещу целия Алианс. Бойните групи на НАТО са част от най-голямото подсилване на колективната отбрана на НАТО от десетилетия.

Сега Италия води бойната група с 82-ри пехотен полк "Торино", командван от полковник Франческо Алаймо.

Франция засилва военното си присъствие в Източна Европа

Франция засилва военното си присъствие в Източна Европа

С допълнителни войски и бронирани машини