Има голяма вероятност Конгресът на САЩ да забрани на президента Доналд Тръмп да се кандидатира за втори мандат.

Вчера Тръмп влезе в историята на САЩ като първия президент с два импийчмънта, след като Камарата на представителите одобри едно обвинение срещу американския лидер - подбуждане към бунт. 232 конгресмени срещу 197 гласуваха за импийчмънт на президента.

Шефът на "Туитър": Блокирането на Тръмп е правилно, но създава опасен прецедент

Шефът на "Туитър": Блокирането на Тръмп е правилно, но създава опасен прецедент

"Не празнувам и не се гордея с това"

Гласуването показа, че има признаци на дълбоко разделение в Републиканската партия. Десетима републиканци подкрепиха демократите в прокарването на обвинителния акт. Това е най-голямата двупартийна подкрепа за импийчмънт в историята на САЩ. Предишната бе през 1998 г., когато петима демократи гласуваха за импийчмънт на Бил Клинтън.

При първия процес в Сената в началото на миналата година само сенатор Мит Ромни от Юта подкрепи демократите. Тогава Тръмп бе оправдан. Сега се очаква повече републиканци да се присъединят към демократите. Необходими са 17 републиканци да подкрепят демократите в горната камара, за да осъдят американския лидер.

Тръмп с послание към американците, не спомена импийчмънта

Тръмп с послание към американците, не спомена импийчмънта

Президентът осъди насилието

Лидерът на мнозинството Мич Макконъл заяви, че процесът ще започне след встъпването в длъжност на Джо Байдън на 20 януари.

Обвинението в Сената трябва да бъде прокарано с 2/3 мнозинство, което изисква 67 гласа. От 20 януари демократите и републиканците ще имат по 50 сенатори и вицепрезидентът Камала Харис ще е решаващият вот. Това означава, че 17 сенатори от Републиканската партия трябва да гласуват с демократите, за да осъдят Тръмп. Американският лидер бе оправдан лесно по две обвинения на предишния процес, когато само един републиканец в Сената го призна за виновен по едното от двете обвинения.

Пелоси подписа импийчмънта на Тръмп

Пелоси подписа импийчмънта на Тръмп

На ход е Сената

Този път процесът може да е различен. През последните дни се появи информация, че Макконъл вярва, че Тръмп е извършил престъпление, което заслужава импийчмънт. Ако гласува за осъждане на Тръмп, други републиканци могат да го последват.

Ако Тръмп бъде признат за виновен, това не означава автоматично, че ще му бъде забранено да се кандидатира за президент отново.

Байдън пак обвини Тръмп за безредиците на Капитолия

Байдън пак обвини Тръмп за безредиците на Капитолия

Натискът продължава

Сенатът може да проведе още едно гласуване, което ще му попречи да се кандидатира отново. Този път обаче се изисква просто мнозинство за прокарване на предложението. Това гласуване ще задейства Четиринадесетата поправка, която забранява заемане на федерална или щатска длъжност от всеки, който е взел участие в бунт. Приета след Американската гражданска война, поправката гласи, че никой не трябва да заема държавен пост в САЩ, ако преди е бил замесен в метеж срещу държавата.

Според някои експерти тази поправка може да бъде използвана да се забрани на Тръмп да заема държавна длъжност дори и ако бъде оправдан от Сената. Отново ще се изисква просто мнозинство в Сената. Вероятно на Тръмп ще му бъде наложена доживотна забрана, тъй като демократите ще имат мнозинство от 20 януари.

Забраняват на Тръмп да се кандидатира отново

Забраняват на Тръмп да се кандидатира отново

Развитие на казуса