"Гардиън" представя стъпките в процеса по назначаването на новия президент на САЩ.

8 декември: Крайният срок за разрешаване на изборни спорове на щатско ниво. До тази дата трябва да приключи всяко повторно преброяване и съдебните спорове.

Кремъл обясни защо Путин не поздравява Байдън за победата

Кремъл обясни защо Путин не поздравява Байдън за победата

Изкачват официалното обявяване на изборите

14 декември: Електорите гласуват с хартиена бюлетина в столиците на щатите и в Окръг Колумбия, където е столицата Вашингтон. 33 щата и столицата Вашингтон имат закони или партийни правила, които изискват от електорите да гласуват за този кандидат, който е получил най-много гласове на изборите. В някои щати електорите могат дори да бъдат заменяни или санкционирани, ако не спазват правилата. Електор, който не гласува за този, който е спечелил народния вот, е известен като "неверен електор". Гласовете за президент и вицепрезидент се броят и електорите се подписват под шест "удостоверения за гласуване". Удостоверенията, заедно с други официални документи, се изпращат на различни официални представители, включително на председателя на Сената.

Финансовите пазари реагираха положително на победата на Байдън

Финансовите пазари реагираха положително на победата на Байдън

Акциите на борсите в Европа и Ню Йорк също се очаква да отчетат рязко покачване

23 декември: Удостоверенията трябва да бъдат предоставени на съответните официални представители.

6 януари 2021 г.: Камарата на представителите и Сенатът провеждат общо заседание за броене на електоралните гласове. Председателят на Сената, в момента е вицепрезидентът Майк Пенс, обявява резултатите. Победителят е този, който е получил най-малко 270 гласа в Избирателната колегия. Към момента Байдън има 290 гласа.

Саудитска Арабия поздрави Джо Байдън

Саудитска Арабия поздрави Джо Байдън

Ключова подкрепа

Ако нито един от кандидатите не получи най-малко 270 електорални гласа, Камарата на представителите решава, което се основава на Дванадесетата поправка в Конституцията на САЩ. Това няма да се случи 2021 г., тъй като Байдън премина прага от 270 гласа.

20 януари 2021 г.: Новоизбраният президент полага клетва. Напускащият поста държавен глава приема новоизбрания държавен глава в Белия дом. Традиционно се провежда церемония по полагане на клетва, на която присъстват всички живи президенти на САЩ. Полагането на клетва се ръководи от председателя на Върховния съд, който в момента е Джон Робъртс.

Буш - младши поздрави Джо Байдън за победата

Буш - младши поздрави Джо Байдън за победата

Сигнал от Републиканската партия

В събота стана ясно, че Джо Байдън е победител на исторически президентски избори. Той спечели Пенсилвания и Невада, които му дадоха необходимите минимум 270 електорални гласа в Избирателната колегия. Тръмп отказва да признае поражението си.