Държавният секретар на САЩ Джон Кери се срещна с най-възрастния борец за правата на човека в Русия Людмила Алексеева преди разговора му с президента Владимир Путин, съобщава агенция „Франс прес”.

Срещата на Кери с 88-годишната Алексеева, която е ръководител на Московската хелзинкска група се проведе на фона на критиките към руските власти, че продължават да ограничават човешките права и свободи.

„Той попита какво се случва в Русия и какъв ефект е оказал законът за неправителствените организации върху обществото”, каза самата Алексеева.

Тя е изтъкнала пред Кери, че спорният закон има за цел да „унищожи зараждащото се гражданско общество”.

Путин подписа спорен закон за забрана на  „нежелани” неправителствени организации - ход, който се осъжда от правозащитни групи. Законът позволява на властите да забранят дейността на чуждестранни неправителствени организации, които се разглеждат  като заплаха за националната сигурност на Русия или „конституционните основи” и да преследват местни активисти, работещи с организациите.

Законодателството от 2012 година принуждава неправителствените организации, които получават чуждестранно финансиране да се регистрират като чужд агент.

Аз отвърнах, че нахлуването в Крим влошава международната позиция на Русия, но в страната Путин затвърди властта си, защото империалистическият синдром е все още много силен, добави тя.

Алексеева поясни, че демокрацията ще дойде със сигурност, но не толкова бързо и изрази надежда, че гражданското общество в Русия ще издържи на натиска.

„Ние сме преследвани, но ще оцелеем, както направихме в Съветския съюз”, подчерта още тя, допълвайки, че съветските дисиденти трябваше да се изправят пред огромна държавна машина.

Но къде е сега СССР? Все още сме живи и стоим твърдо в страната, каза още тя.

По-рано Кери се срещна с руския си колега Сергей Лавров, а след това се разходи из центъра на Москва. Той посети известната пешеходна улица „Арбат”, където купи коледни подаръци за 35 хиляди рубли. Той купи матрьошка, три кукли в национални носии и два пръстена от кехлибар – единият във формата на цвете, а другият – кръгъл камък. Според магазинера двата пръстена струват по около 10 хиляди рубли. Подаръците са платени от асистент на политика с карта American Express.