Китай направи сравнение в четвъртък между щурма на Капитолия на САЩ от поддръжници на президента Доналд Тръмп и миналогодишните често насилствени протести в Хонконг, но отбеляза, че никой не е умрял, когато демонстрантите атакуваха законодателната власт в Хонконг, съобщава "Ройтерс".

Клипове от хаотичните сцени от Вашингтон се излъчват многократно по китайската държавна телевизия.

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг коментира, че докато събитията в Хонконг през 2019 г., когато бе щурмуван законодателният орган на града, бяха по-тежки от тези във Вашингтон, "нито един демонстрант не загина".

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Продължава работата на двете камари за избор на президент

Отношенията между Пекин и Вашингтон са най-лошите от десетилетия поради редица спорове, а китайските дипломати и държавните медии често привличат вниманието към новините за насилие или хаос в САЩ.

Месеците на антиправителствени протести в Хонконг през 2019 г. включват щурм на 1 юли на законодателния орган на града, в кампания за демократични реформи, която Пекин в крайна сметка отмени с новото законодателство за националната сигурност. Един мъж почина след падане от паркинг по време на един протест в града.

Полицията във Вашингтон съобщи, че четирима души са загинали, а 52 са арестувани, след като поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия на САЩ в сряда в опит да попречат на Конгреса да удостовери победата на избрания президент Джо Байдън.

"Ние искаме хората в САЩ да се радват на мир, стабилност и сигурност възможно най-скоро", каза Хуа.

Хуа , в които според него Вашингтон може да санкционира лицата, замесени в ареста на над 50 души в Хонг Конг, и ще изпрати американския посланик в ООН да посети Тайван.

В коментар с хиляди положителни гласове в китайския Twitter - Weibo се казва, че протестите във Вашингтон са "над 90%" същите като тези в Хонконг. Европейските лидери показват "двойни стандарти" в осъждането на едното, но не и на другото, се казва в него.

"Отговорът и думите, използвани от някои в САЩ за случилото се в Хонконг през 2019 г., бяха напълно различни от това, което използваха за текущите събития в САЩ", каза Хуа.

Конгресът на САЩ избра - Байдън е президент

Конгресът на САЩ избра - Байдън е президент

Байдън получи 306 гласа срещу 232

По света лидерите изразиха шок и загриженост, осъждайки опита за подриване на демокрацията.

"Това, което се случи днес във Вашингтон, не е американско, определено", заяви френският президент Еманюел Макрон във видео съобщение в Twitter.

Посланик на Русия в ООН Дмитрий Полянски оприличи събитията във Вашингтон на протести в Украйна, които свалиха подкрепения от Русия президент на Украйна Виктор Янукович през 2014 г.

"Някои от моите приятели питат дали някой ще раздава крекери на протестиращите, за да повторят каскадата на Виктория Нуланд", пише той в Twitter, цитирайки посещение в Украйна през 2013 г., когато тогавашният помощник на държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд предложи храна на протестиращите.

В Русия доволни: САЩ загубиха всички права да налагат демокрация на другите

В Русия доволни: САЩ загубиха всички права да налагат демокрация на другите

"Празникът на демокрацията свърши"