Конфликтът в Украйна и необходимостта да се накарат враждуващите страни да се включат напълно в преговорите за прекратяване на огъня, бе основната тема на разговора между китайския президент Си Дзинпин и държавния глава на Съединените щати Джо Байдън, съобщават "Синхуа" и СиЕнБиСи. 

Китай и САЩ трябва не само да насочват отношенията си напред по правилния път, но и да поемат своя дял от международните отговорности и да работят за световния мир и спокойствие, каза китайският президент Си Дзинпин в петък.

Отбелязвайки, че международният пейзаж е претърпял нови големи промени след първата им виртуална среща през ноември миналата година, Си каза, че преобладаващата тенденция на мир и развитие е изправена пред сериозни предизвикателства и светът не е нито спокоен, нито стабилен.

Събитията отново показват, че страните не трябва да стигат до точката на среща на бойното поле. Конфликтът и конфронтацията не са в интерес на никого, а мирът и сигурността са това, което международната общност трябва да цени най-много, добави той.

"Като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и двете водещи икономики в света, ние трябва не само да водим отношенията между Китай и САЩ напред по правилния път, но и да поемем нашия дял от международни отговорности и да работим за световния мир и спокойствие", Си каза

Си също така заяви, че Вашингтон има неточна представа за това какви са стратегическите интереси на Китай и призова американската страна да не се занимава неправилно с въпроса за Тайван.

Според гледната точка на Китай за преговорите и двете страни характеризират призива като "конструктивен".

Белият дом все още не е представил официално резюме на разговора, но казва, че е започнало малко след 9 часа сутринта и е продължил два часа. Това е необичайно дълго време за президентски разговор с лидер на противник на САЩ.

Китай скастри САЩ: На Украйна ѝ трябва мир, не оръжия

Китай скастри САЩ: На Украйна ѝ трябва мир, не оръжия

Пекин отново обвини Вашингтон в подклаждане на конфликта