Китайските власти задържаха професор по право, който публикува есета с критика по адрес на президента Си Дзинпин и мерките на правителството в борбата с коронавируса, както и заради усилията на държавния глава да консолидира властта.

Това обявиха приятели на задържания учен, цитирани от АФП.

Подозират бубонна чума в Китай

Подозират бубонна чума в Китай

Здравната комисия в град Баян Нур обяви трета степен на тревога

Сюй Чжангрун, рядък критик на правителството на Китай в изключително цензурираните академични среди, е бил отведен от дома му в предградие на Пекин от повече от 20 души, обясни един от приятелите му.

Сюй публикува есе през февруари, в което обвинява културата на заблуда и цензурата, подхранвана от Си за разпространението на коронавируса в Китай.

Професорът от Tsinghua University, един от топ университетите в азиатската държава, се обяви срещу отмяната на ограниченията на президентските мандати в есе през 2018 г.

Британия иска да увеличи военното си присъствие в Азия и да сдържа Китай

Британия иска да увеличи военното си присъствие в Азия и да сдържа Китай

Обмисля как да се справи, защото КНР още "преди края на живота ни ще задмине САЩ икономически, технологично и военно"

Приятел на преподавателя каза, че мъж, който твърдял, че е от полицията, се е свързал със съпругата на Сюй, която живее отделно в университетско жилище и е съобщил, че професорът е арестуван по обвинения в склоняване към проституция в югозападния град Чънду.

Преподавателят посетил Чънду миналата зима с няколко либерални китайски учени. Не е ясно дали арестът е свързан с това пътуване, каза негов приятел и определи обвиненията като "нелепи и позорни".

Русия иска Китай в Г-7

Русия иска Китай в Г-7

САЩ разшириха списъка с покани до Австралия, Русия, Южна Корея и Индия