Британската кралица Елизабет II ще посрещне американския президент Джо Байдън в замъка Уиндзор на 13 юни, съобщи Бъкингамският дворец в четвъртък, цитиран от СиЕнЕн.

Срещата на монарха с Байдън и първата дама Джил Байдън ще е по време на посещението на президента в Обединеното кралство за предстоящата среща на върха на Г-7, която започва два дни по-рано.

Това ще бъде първата голяма среща на кралицата със световен лидер след смъртта на съпруга й, принц Филип, през април и идва след година, през която повечето от личните й ангажименти бяха отложени заради пандемията от коронавируса.

След възкачването си на трона през 1952 г. кралицата се е срещала с 12 американски президенти, започвайки с Дуайт Айзенхауер и наскоро с Доналд Тръмп. По време на управлението си 95-годишният монарх се е срещала с всеки президент на САЩ с изключение на Линдън Джонсън.

Британската кралица: Приемаме закони за борба с враждебна чужда дейност

Британската кралица: Приемаме закони за борба с враждебна чужда дейност

Русия и Китай са основните заплахи за сигурността на кралството

През последните години тя ограничи международните си пътувания, срещите със световни лидери са все по-редки.

Кралицата се срещна с бившия президент Тръмп по време на държавното му посещение в Обединеното кралство през 2019 г., след което Тръмп заяви, че тя се е "забавлявала толкова много" с него.

Преди това Байдън се е срещал с принц Чарлз, наследник на британския трон, по време на посещение във Вашингтон през 2015 г., докато Байдън бе вицепрезидент в администрацията на Обама.

Срещата на върха на Г-7 ще започне на 11 юни в Корнуол, югозападна Англия. Миналогодишната лична среща на върха беше отменена поради пандемията.

Младите британци вече не искат монархия, показва проучване

Младите британци вече не искат монархия, показва проучване

Но 61% от британците все още харесват монархията - добри новини за Елизабет II и кралското семейство, засега