Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба коментира, че присъединяването на Украйна към Европейския съюз и Северноатлантическия алианс ще завърши прекрояването на световната архитектура за сигурност и ще гарантира сигурността на европейския континент за десетилетия, съобщава правителественият портал на Украйна. 

Бъдещето на евроатлантическата сигурност се определя на бойното поле в Украйна, коментира Кулеба, говорейки онлайн като почетен гост на министерското събитие на Адриатическата харта по покана на своя колега от РСМ Буяр Османи.

"Адриатическата харта улесни присъединяването на балканските държави към НАТО. Украйна сега е на път към членство в Алианса, така че разбираме колко е важно това", каза министърът.

Дмитро Кулеба подчертава, че днес Украйна е донор на сигурността за цялата евроатлантическа общност. С военната подкрепа на своите партньори украинският народ и въоръжените сили сега възпират Русия, която е най-разрушителната и агресивна сила в съвременната история.

"Реалността е, че присъединяването на Украйна към НАТО е в интерес както на страната ни, така и на самия Алианс. Силата, издръжливостта и смелостта на Украйна ще допринесат значително за колективната сигурност, както и голяма, калена в битки и оперативно съвместима украинска армия", каза Кулеба.

Министърът изрази надежда, че тазгодишната среща на върха на НАТО във Вилнюс ще вземе ясно решение, че Алиансът би искал да види Украйна като член.

"Присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО ще завърши преформатирането на глобалната архитектура за сигурност и ще гарантира сигурността на европейския континент за десетилетия напред", каза той.

Украинският външен министър изрази специална благодарност на партньорите за тяхната военна помощ и призова да се съсредоточим върху увеличаване и ускоряване на подкрепата: "Колкото повече получим сега, толкова по-скоро можем да прекратим тази война с решителни победи на бойното поле. И толкова по-малко ресурси ние и нашите партньори ще трябва да харчим в дългосрочен план."

Зеленски посети отвоювани градове в Сумска област

Зеленски посети отвоювани градове в Сумска област

Украинският лидер отпразнува годишнината от освобождението на Ахтирка и Тростянец