Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че военното сътрудничество между Москва и Анкара няма да бъде спряно от санкциите на САЩ срещу Турция заради купуването на руски зенитно-ракетен комплекс С-400, информира АФП.

Помпео изтъква опасността за САЩ от С-400, закупена от Турция

Помпео изтъква опасността за САЩ от С-400, закупена от Турция

В разговор с турския си колега Мевлют Чавушоглу

По-рано този месец Вашингтон наказа Турция за купуването на противовъздушната система. САЩ рядко налагат санкции на съюзник от НАТО.

Тогава държавният секретар Майк Помпео увери турския си колега Мевлют Чавушоглу, че санкциите на САЩ имат за цел да попречат на Русия да получи големи приходи от продажбата.

Турция няма да се откаже от С-400 заради санкциите на САЩ

Турция няма да се откаже от С-400 заради санкциите на САЩ

И ще предприеме реципрочни действия

Днес турският топ дипломат посети Москва за разговори с колегата си Лавров, който коментира пред журналисти, че "ние потвърждаваме нашето взаимно намерение да развиваме военни отношения с Турция".

Той добави, че президентът Владимир Путин приветства решимостта на Турция да "продължи да си сътрудничи в тази сфера въпреки продължаващия нелгитимен натиск от Вашингтон".

Турският министър каза на пресконференция с Лавров, цитиран от "Ройтерс", че отношенията с Русия не са алтернатива на връзките с НАТО и ЕС.

Въпреки че Русия и Турция си съперничат в няколко конфликта, включително в Либия и Сирия, Путин и Реджеп Ердоган поддържат добри отношения. Двете държави съвместно съблюдават спазването на мирното споразумение в Нагорни Карабах.

По-рано този месец турската полиция за кратко задържа двама руски журналисти в Истанбул, които са снимали с дрон без разрешение.

Ердоган: Санкции на САЩ заради С-400 ще са "неуважителни"

Ердоган: Санкции на САЩ заради С-400 ще са "неуважителни"

Санкциите трябва да бъдат наложени съвсем скоро