Звеното за борба с тероризма към британската полиция се обърна с апел за предоставяне на информация за атаката с химическо оръжие по родения в Русия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му преди две години, информира АФП.

Това е първото официално съобщение за последните 10 месеца по случая, който засегна отношенията между Великобритания и Русия.

Скрипал се премести в Нова Зеландия

Скрипал се премести в Нова Зеландия

Има нова самоличност

Лондон обвинява двама руски агенти за нападението, които са влезли в Обединеното кралство с фалшиви паспорти и са отровили Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри. Русия отрича.

Сергей и Юлия Скрипал прекараха дни в кома преди да се възстановят, но британката Даун Стърджис почина, след като взела флакон за парфюм, който се предполага, че е използван при отравянето. Нейният партньор Чарли Роули прекара няколко седмици в болница. Британски полицай също получи несмъртоносна доза от съветския нервнопаралитичен новичок.

Инцидентът доведе до най-голямото експулсиране на руски дипломати от западни държави от Студената война.

Bellingcat разкрива: Заснетият в паркинг на "Емко" в София е отровител на Скрипал

Bellingcat разкрива: Заснетият в паркинг на "Емко" в София е отровител на Скрипал

става дума за Сергей Федотов, чието истинско име е Денис Сергеев

В неделя вечерта британското полицейско звено за борба с тероризма обяви, че двамата руснаци, влезли във Великобритания с имената Александър Петров и Руслан Боширов, все още са издирвани. Полицията поясни, че все още нямат цялата информация за атаката.

Призоваваме всеки, който има информация и все още не я е предал, да го направи, заявиха от полицията и поясниха, че конкретно искат да получат подробности от всеки, който е виждал кутията или флакона с парфюм "Нина Ричи", открити в дома на Чарли Роули през юли 2018 г.