Папа Франциск разкритикува увеличените разходи за отбрана от западните държави след нахлуването на Русия в Украйна, наричайки ги "лудост", съобщава "Ройтерс".

Той настоя да се намери нов начин за балансиране на световната сила.

По негови думи конфликтът в Украйна е продукт на "старата логика на властта, която все още доминира в така наречената геополитика".

Истинският отговор не са повече оръжия и повече санкции, категоричен бе главата на римокатолическата църква.

"Бях смутен, когато прочетох, че група държави са решили да разходват 2% от БВП за закупуване на оръжия в отговор на случващото се в момента. Лудост", отбеляза той.

Папата моли човечеството да се отърси от странния си инстинкт за самоунищожение

Папата моли човечеството да се отърси от странния си инстинкт за самоунищожение

Купуването на оръжия не е решение на никой конфликт

НАТО има цел 2% от БВП на всяка държава-членка да отива за отбрана. Мнозина обаче не успяха да постигнат тази задача през последните няколко години, за неудоволствие на Съединените щати.

Миналия месец обаче Германия обяви, че ще увеличи драстично разходите си за отбрана до над 2% от своя БВП като промяна в политиката, предизвикана от руската инвазия.

Франция - една от най-големите военни сили в Европа, заяви, че ще достигне целта за разходи на НАТО от 2%. Други европейски държави също решиха да увеличат разходите в различна степен. Италия е в разгара на разгорещен политически дебат относно предложените увеличения.

Папата заклейми войната в Украйна като "перверзна злоупотреба с власт"

Папата заклейми войната в Украйна като "перверзна злоупотреба с власт"

Тя се водела заради партийни интереси

Папа Франциск подчерта, че това, което е необходимо, е "различен начин на управление на глобализирания свят, не чрез показване на зъбите си, както се прави сега, а различен начин за оформяне на международните отношения".

Той обаче не направи никакви предложения как може да стане това.

От началото на войната папата имплицитно критикува Москва, осъждайки това, което той нарече "неоправдана агресия", и изобличавайки "зверствата". Той обаче не споменава директно Русия.