Беларуският президент Александър Лукашенко призова прокурорите да поискат тежки наказания за задържаните организатори на протестите, информира АФП.

Вие трябва не само да дадете юридическа оценка на действията на организаторите и агитаторите, но също да предприемете по-твърди наказателни мерки в отговор на тези действия, каза Лукашенко, цитиран от местната агенция БелТА.

 Колесникова: Сложиха ми качулка на главата и ме заплашиха да ме убият

Колесникова: Сложиха ми качулка на главата и ме заплашиха да ме убият

"Ако не напусна доброволно Беларус, ще бъда изнесена така или иначе, жива или на парчета"

Протестният лидер Мария Колесникова, задържана по-рано тази седмица, е изправена пред обвинения в опит за сваляне на правителството. 38-годишната и други членове на президиума на Координационен съвет, който има за цел да договори мирен преход на властта в Беларус, са арестувани или принудени да напуснат страната. Единственият член на президиума, който все още е на свобода, е 72-годишният нобелов лауреат Светлана Алексиевич.

Лукашенко подчерта в коментари пред висши чиновници, че той не е дошъл на власт, за да я предаде.

Туск: ЕС може да номинира Тихановская и съпругът й за Нобелова награда за мир

Туск: ЕС може да номинира Тихановская и съпругът й за Нобелова награда за мир

"За да почете всички беларуси, участвали в най-мирното движение в историята"

"Искам да ви кажа това като човек, за да нямаме някакво недоразумение. Често съм критикуван, че "той няма да предаде властта". Това е вярно. Хората не ме избраха да правя това", изтъкна беларуският лидер.

Най-малко 7000 души са арестувани от началото на масовите протести след изборите на 9 август. ООН е получила 400 сигнала за изтезания и друго упражнявано насилие над арестуваните.

Опозицията създаде Координационен съвет за гарантиране на мирен преход на властта, след като опозиционният кандидат Светлана Тихановска отхвърли обявената от президента Александър Лукашенко победа на президентските избори на 9 август. Лукашенко спечели шести мандат. Спорните избори предизвикаха най-големите антиправителствени демонстрации в 26-годишното управление на Лукашенко.