Ислямският тероризъм е най-голямото изпитание пред Германия. Това предупреждава германският канцлер Ангела Меркел в новогодишното си обръщение към нацията, съобщават световни агенции.

Меркел обещава да се въведат закони, които да подобрят сигурността след нападението преди Коледа в Берлин, при което бяха убити 12 души, а 48 пострадаха.

Камион се вряза в коледния базар на Берлин, 12 загинали и 50 ранени
Обновена

Камион се вряза в коледния базар на Берлин, 12 загинали и 50 ранени

Шофьорът е бил задържан

Описвайки 2016 като година, която е направила на мнозина впечатление, че светът се е "преобърнал с главата надолу", канцлерът призовава германците да отхвърлят популизма.

Тя отбелязва, че 2016 е била година на "тежки изпитания".

Германия е заинтересована да поеме водеща роля в отговор на предизвикателствата пред ЕС, изтъква тя.

Меркел сравнява "Брекзит" с "дълбока рана" и пояснява, че макар ЕС да е в тежко положение, страните членки трябва да се фокусират върху общите интереси, които надминават националните ползи.

"И, да, Европа трябва да се фокусира върху това, което наистина може да бъде по-добро от националната държава. Но ние, германците, трябва никога да не бъдем водени от вярата, че всеки може да има по-добро бъдеще като продължи самостоятелно", допълва тя.

Проучване на YouGov, проведено след атаката в Берлин, показва, че 73% от германците подкрепят пренасочване на повече ресурси към полицията, а 60% подкрепят повече охранителни камери на обществени места.

Обръщението на Меркел ще бъде излъчено по ZDF в 19,15 часа.