Мюсюлманските държави трябва да се обърнат срещу ислямския тероризъм - само те могат да се справят с радикализма в собствените си общества.

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел пред световни лидери на 53-тата конференция по сигурността, която се провежда днес в Мюнхен.

Канцлерът подчерта също, че Европейският съюз не може да се справи сам в борбата срещу тероризма без помощта на САЩ, съобщи БНР, цитирайки кореспондента на 24 часа Капка Тодорова.

Според Меркел, след анексията на Крим, значимостта на НАТО отново се увеличила и пактът трябва да защити източния си фланг, защото "в региона е нарушен един от основните принципи на Европа - териториалният суверенитет", заяви Меркел на форума, след като се срещна за първи път с новия американски вицепрезидент Майк Пенс.

Шефът на Пентагона предупреди за "дъга на нестабилност" в периферията на Европа

Шефът на Пентагона предупреди за "дъга на нестабилност" в периферията на Европа

Хибридната война била сред заплахите за НАТО

Тя посочи, че ЕС има нужда от подкрепата на САЩ в борбата с тероризма, а международните структури като ООН не бива да бъдат отслабвани точно в тези критични времена.

На исканията на Вашингтон финансирането на НАТО да бъде поето до голяма степен от европейските съюзници, тя отговори, че до 2024 г. Германия ще предостави 2% от БВП.

Тя отказа обаче вноската в пакта да се увеличи веднага. Дори Германия не може да си позволи да харчи повече от 8% от бюджета си годишно за военни нужди, заяви тя.

CETA е модел за бъдещи търговски споразумения, съгласни Меркел и Трюдо
Обновена

CETA е модел за бъдещи търговски споразумения, съгласни Меркел и Трюдо

Двамата обсъдиха също НАТО и Тръмп