Премиерът на Великобритания Тереза Мей поиска от британските депутати повече време, за да притисне Брюксел и да се съгласи на промени в договореното от нея споразумение, пише "Гардиън".

Тя отправи искането си пред Камарата на общините.

Британското издание отбелязва, че Мей не е обявила нови неща пред законодателния орган и е повторила позицията си, че е против компромисен план на Лейбъристката партия.

Гласуването на българите на Острова при Брекзит без сделка е под въпрос

Гласуването на българите на Острова при Брекзит без сделка е под въпрос

Ако сънародниците ни нямат трудов договор

Докато преговорите за възможни промени в предпазния механизъм за Ирландия са в решаваща фаза, парламентът трябва да сдържа нервите си, призова Мей и добави, че предложението за Брекзит, което ще бъде дебатирано в четвъртък, ще потвърди тези намерения.

Но лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин се оплака, че премиерът предлага на депутатите само "повече извинения и повече отлагания".

Опозиционният лидер отбеляза, че след като министър-председателят е отхвърлил идеята на Лейбъристката партия за членство в митническия съюз на ЕС, Мей е показала, че само иска целенасочено да изгуби време и да участва в опасна игра с прехраната на британците.

Великобритания ще показва мускули по света след Брекзит

Великобритания ще показва мускули по света след Брекзит

Принципът "Глобална Великобритания" на премиера Тереза Мей трябва да влезе в действие

През миналата седмица Мей проведе разговори с представителите на ЕС в Брюксел. Тя поиска правнообвързващи промени в предпазния механизъм, както са описани в поправка, която беше прокарана в Камарата на общините в края на миналия месец.

Мей коментира, че поправката, внесена от водещия консерватор Греъм Брейди, "ми даде ясен мандат и изпрати ясно послание на ЕС".

Министър-председателят запозна депутатите за разговора си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Както очаквах, председателят Юнкер поддържа позицията на ЕС, че няма да предоговарят споразумението за напускане", подчерта Тереза Мей.

Въпреки това премиерът сигнализира, че няма да има промени в нейния план, а само удължаване на крайния срок.

"Така че нашата работа продължава. Да осигурим споразумение с ЕС с допълнителни разговори. Сега ние се нуждаем от време да завършим този процес", отбеляза Мей.

Мей отговори на писмото на Корбин за Брекзит

Мей отговори на писмото на Корбин за Брекзит

Премиерът не отхвърля категорично нито едно от петте искания

"Разговорите са в решаваща фаза. Сега ние всички трябва да сдържаме нервите си, за да получим тези промени, изисквани от този парламент и да осигурим Брекзит навреме", добави тя.

Премиерът потвърди, че в четвъртък ще дебатират гласуването за Брекзит и поправката на Брейди. Тя също потвърди, че ако няма подготвено изменено споразумение за гласуване на 27 февруари, ще бъде предложена нова поправка.

Мей повтори, че е против Великобритания да остане в митническия съюз - едно от петте искания на Корбин, които трябва да бъдат одобрени, ако иска британското правителство да получи подкрепата на Лейбъристката партия.

По думите й оставане в митническия съюз означава, че Великобритания няма да може да сключи търговски споразумения с други държави.

Корбин предупреди, че "нашата страна е изправена пред най-голямата криза от поколения".

Мей иска повече време за сделка по Брекзит

Мей иска повече време за сделка по Брекзит

Лейбъристите я обвиниха, че "цинично" тича по часовника