Русия изгони двама сътрудници на чешкото посолство в Москва, съобщи Министерството на външните работи на Русия, цитирано от ТАСС.

Русия привика посланика на Чехия

Русия привика посланика на Чехия

Двете държави обтегнаха отношенията след публикация на чешкото списание Respekt

"Ръководейки се от принципите за взаимност, а също и от член 9 на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г., двама сътрудници на посолството на Чехия в Москва са обявени за персона нон грата", се казва в съобщението на министерството и се допълва, че те трябва да напуснат територията на Русия със семействата си до 17 юни.

По-късно Кремъл коментира, че няма да толерира недружелюбни действия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия ще продължи да отговаря адекватно при такива ситуации, но подчерта, че Москва остава заинтересована да поддържа добри отношения с всички държави.

По-рано ведомството привика посланика на Чехия, за да го уведоми за решението на руските власти.

Изгонените руски дипломати напуснаха Чехия

Изгонените руски дипломати напуснаха Чехия

Служител на руското посолство е разпространил фалшива информация

Ответната мярка е наложена след решение на Чехия да изгони двама дипломати на Русия.

Двете държави обтегнаха отношенията след публикация на чешкото списание Respekt, че руски дипломат е внесъл рицин в страната за ликвидиране на чешки политици, отговорни за премахването на паметник на съветски герой в Прага. Конкретно става въпрос за шефа на администрацията на 6-и район на чешката столица - Ондрей Колар, и кмета на града Зденек Хриб.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш обвини двама дипломати и ги експулсира на 5 юни. Руското посолство в Чехия отговори, че обвиненията са провокация.

Русия се закани да отговори на неприятелския акт на Чехия

Русия се закани да отговори на неприятелския акт на Чехия

Със сигурност ще последва реципрочна мярка

Руският външен министър Сергей Лавров се присмя на твърденията.

Москва и Прага са в противоречие, след като окръгът на Колар премахна статуята на командира от ВСВ Иван Конев, чиито армии освобождават Прага от нацистка окупация.

Отстраняването на статуята предизвика възмущение в Русия, която остро се противопоставя при всякакви опити за омаловажаване на решаващата й роля в победата над нацистите.

Чехия обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Чехия обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Един служител на посолството е изпратил измислена информация