Руското външно министерство счита постигнатия компромис между Белград и Прищина под гаранциите на Запада е "неустойчив", каза в петък говорителят на министерството Мария Захарова, съобщава ТАСС.

"Посредничеството на Европейския съюз в диалога на страните не носи резултати, преговорите са безсмислени, което дава възможност на Прищина да засили антисръбския курс", каза Захарова и добави, че подходът на Запада по въпроса е "фундаментално разрушителен."

Предприетите от сръбското ръководство конструктивни стъпки позволяват без кръвопролитие да се преодолее острата фаза на кризата, коментира Захарова.

Сърбия успя да избегне катастрофа с НАТО, доволен Вучич

Сърбия успя да избегне катастрофа с НАТО, доволен Вучич

Премахнати са всички барикади, издигнати от косовските сърби

"Продължаваме да следим внимателно ситуацията. Според постъпилата информация на 29 декември сърбите в Косово са започнали да демонтират барикадите, издигнати в отговор на дискриминационните стъпки на временните органи на самоуправление в Прищина. Възможно е да се преодолее острата фаза на кризата без кръвопролития благодарение на конструктивните стъпки на сръбското ръководство, което направи всичко възможно, за да избегне открит сблъсък".

Въпреки това, според официалния представител на руското външно министерство, постигнатият компромис е нестабилен и не отчита важни за сърбите въпроси.

"Компромисът, постигнат под "твърдите гаранции" на Запада, трудно може да се нарече устойчив. Жизненоважният за сърбите въпрос за създаването на Общността на сръбските общини на Косово, предназначена да се превърне в ефективен инструмент за гарантиране на техните права и сигурност в среда на систематично преследване на национална основа, беше пренебрегнат. Без Прищина да изпълни това ключово задължение, което тя саботира от почти десет години, ситуацията е обречена да остане също толкова крехка, с постоянна заплаха от рецидиви на ескалация, особено след като, както се вижда от изявленията на косовско албанските "власти", те няма да се откажат от плана да поемат населените със сърби райони в региона под пълен властови контрол", каза тя.

Москва убеждава, че подкрепя Сърбия, но не подклажда напрежение в Косово

Москва убеждава, че подкрепя Сърбия, но не подклажда напрежение в Косово

Според Песков е погрешно да се търси деструктивно руско влияние

"Разрешаването на кризата между Белград и Прищина е невъзможно, докато пробутаните от Запада споразумения не решат ключовите проблеми в Косово", добави Захарова.

"Знаем добре цената на всякакви западни гаранции. Виждали сме ги в действие много пъти в Украйна, на Балканите и други кризисни зони. Докато споразуменията за "деескалация", прокарвани от САЩ и ЕС, оставят ключовите нерешени проблеми в Косово, трайно решение е невъзможно", обяснява Захарова.

"Посредничеството на Европейския съюз в диалога на страните не носи резултати, преговорите са безсмислени, което дава възможност на Прищина да засили антисръбския курс", подчертава Захарова.

Косово предупреждава за опасна ос Сърбия-Русия с военен стремеж към Балканите

Косово предупреждава за опасна ос Сърбия-Русия с военен стремеж към Балканите

Националисти с връзки с руската "Вагнер" могат да провокират НАТО в региона