Петицията, призоваваща за провеждане на втори референдум, все пак ще бъде дебатирана в парламента на Великобритания, след като под нея се подписаха повече от 4 милиона души, отбелязва Evening Standard.

Припомняме, през уикенда правителството обяви, че петицията няма да бъде разглеждана и няма да има втори референдум. Вчера бъдещият премиер на страната Тереза Мей заяви категорично, че Обединеното кралство напуска ЕС.

Няма да има втори референдум във Великобритания за ЕС

Няма да има втори референдум във Великобритания за ЕС

Организаторите на подписката искат нов референдум

Организаторите на подписката искат нов референдум, тъй като избирателната активност е била под 75% и един от двата лагера - за излизане и оставане в ЕС, е събрал под 60%. На 23 юни 52% от британците (17,4 милиона души) гласуваха за излизане на страната от съюза при 72% избирателна активност.

Според британското законодателство необходими са 100 хиляди подписа, за да може парламентът да разгледа петицията. Повече от 77 хиляди фалшиви подписа са премахнати от подписката за нов референдум.

Комисията за петиции към Камарата на общините днес потвърди, че петицията ще бъде подложена на дебат. Но от комисията уточниха, че това не означава, че се одобрява искането за втори референдум.

Великобритания със сигурност напуска ЕС
Обновена

Великобритания със сигурност напуска ЕС

Фаворитът за премиер Тереза Мей обеща да изведе Обединеното кралство от ЕС

Комисията реши, че трябва да бъде дебатирана от депутатите, след като толкова много хора се подписаха под нея”, каза говорител на камарата.

Говорителят добави, че дебатът, който ще се проведе на 5 септември, няма правомощията да променя законодателството и няма да приключи с решението на Камарата на общините дали или не трябва да се провежда втори референдум.

Според представителя твърде късно е да се променят правилата за провеждане на референдум, както настояват организаторите на подписката. По думите му му правителството трябва да реши дали иска да започне процес по приемане на нов закон за втори референдум.