Повече от 1 милион долара на ден струва на властите на Ню Йорк охраната на новоизбрания президент Доналд Тръмп и семейството му.

Това съобщават официални представители на града, цитирани от CNN Money.

И тези разходи няма да спаднат значително след преместването на Тръмп в Белия дом. Причината е свързана с Мелания Тръмп и 10-годишния им син Барон, тъй като се очаква да останата да живеят в Trump Tower в Манхатън най-малко до края на учебната година.

Освен това магнатът намекна, че планира редовно да се връща в жилището си, особено докато семейството му живее в небостъргача.

Допълнително се отделят и средства за охраната на другите деца и внуци на Тръмп, които са охранявани от "Сикрет сървис", каза пред WCBS Джон Милър, заместник-комисар на отдела за разузнаване и контратероризъм към полицията в Ню Йорк.

Всички те живеят в града и получават защита от "Сикрет сървис".

"Задължение номер едно тук е сигурност и безопасност. Дължим това на новоизбрания президент, на семейството и екипа му", заяви кметът на Ню Йорк Бил де Блазио на пресконференция.

Но той добави, че градът се нуждае от помощ по отношение на тези разходи и особено на извънредното работно време на полицията. По думите му властите в града ще започнат разговори с федералното правителство за отделяне на средства за нюйорската полиция.

От думите на кмета стана ясно, че градът е получил средства за охрана на световни лидери в миналото, особено когато държавни лидери посещаваха ООН. Данни на града показват, че градските власти са получили 26 милиона долара за такива разходи за период от 12 месеца, започнал от края на 30 юни, или около 500 хиляди долара на седмица.