Броят на войниците, които са част от т.нар. сили за бързо реагиране на Алианса, ще бъде увеличен, и то драстично, съобщава Standart.

В момента броят им е 40 000, планира се да станат 300 000, съобщи на брифинг генералния секретар Йенс Столтенберг.

В рамките на планирания десетгодишен план Русия ще бъде определена като "най-важната и пряка заплаха". Освен това за първи път Китай ще бъде включен в списъка като "предизвикателство за бъдещето".

Страните членки на НАТО ще обсъдят и подкрепата за Украйна, която ще включва нов пакет, съдържащ комуникационно оборудване, антидрон системи, както и по-дългосрочни планове за замяна на оборудването на Украйна от съветската епоха с модерни еквиваленти на НАТО.

Сергей Лавров: ЕС и НАТО сформират коалиция за война с Русия

Сергей Лавров: ЕС и НАТО сформират коалиция за война с Русия

Той направи аналогия с периода преди Втората световна война

По отношение на Москва Столтенберг заяви, че "смислен диалог не е на дневен ред заради поведението на Русия". Той обаче посочи, че има нужда от линии за комуникация и "на даден етап да се ангажираме с някакъв вид усилия за контрол на оръжията".

Във връзка с напрежението около Калининград Столтенберг изрази увереност, че руският президент Владимир Путин разбира, че нападението над една държава от НАТО води до отговор от останалите съюзници. Той посочи, че решенията за прилагане на чл. 5 от Вашингтонския договор за съвместна защита са политически и се задействат с единодушно гласуване от страните в НАТО.

НАТО работи по изготвянето на нова стратегическа концепция - документ, определящ неговите цели и ценности - която трябва да бъде представена на предстоящата среща на върха в Мадрид следващата седмица.

Вчера служител на Белия дом потвърди, че новият стратегически документ ще включва "силен" език относно Китай.

Генерал Волмер: НАТО трябва бързо да оборудва войските си, за да бъде готов за конфликти

Генерал Волмер: НАТО трябва бързо да оборудва войските си, за да бъде готов за конфликти

Въпреки невероятното количество сили, по-голямата част не са в бойна готовност на постоянна база