Ница е доказателство за провала на френските специални служби. Ако силите на реда не са провалиха на Европейското първенство по футбол, а Тур дьо Франс протича нормално, то Ница е доказателство за провал.

Две седмици преди атаката, властите във Франция обявиха, че те са били взети извънредни мерки за сигурност за ваканционния сезон. Те гарантираха, че няма да има нападения срещу туристите, подобни на тези от Тунис от миналата година.

На полицаите беше разрешено дори да носят оръжие и бронежилетки.

Междувременно парламентарно разследване на нападенията от 13 ноември миналата година, установи големи пропуски в службите за сигурност и препоръча да се проведе реформа, която да доведе до създаването на единна служба по американски образец.

В момента Франция разполага с шест агенции за разузнаване и сигурност, които често си съперничат и не споделят информация. Това се дължи на факта, че тези агенции се намират на подчинение на три министверства: на вътрешните работи, отбраната и икономиката.

Ръководителят на парламентарната комисия Жорж Фенеш препоръча тяхната реформа, сравнявайки работата на сегашните агенции с армия от войници, обути с оловни ботуши.

Френският вътрешен министър Бернар Казньов обаче отхвърли предложението.

Още през септември 2014 г. джихадист призова своите последователи да убиват неверниците сред французите и американците като използват всякакви начини дори и превозни средства, съобщава в. „Фигаро”.

Призивът е отправен от сириеца Абу Мохамед ал Аднани. Той е ветеран – джихадист, който се бие срещу американската инвазия в Ирак, а след това се присъединява към Ислямска държава в родината.