С началото на новата 2013-та година в Македония стартира и нова антибългарска поредица. Македонският "Утрински вестник" започна публикуването на поредицата "Как бяха ликвидирани македонските евреи". Неин автор е Виктор Цветановски, кореспондент на "Нова Македония" в София преди години, известен с антибългарската си позиция.

"България на няколко пъти вече застава на европейския път на Македония в стремежа си да я застави да приеме българското тълкувание на историята. Този път това стана с използването на голямата трагедия на македонските евреи, които бяха изпратени в полския лагер Треблинка", пише Цветановски.

Според него, разказът за македонските евреи в скандалния филм "Трето полувреме", чиято премиера беше на 15 септември миналата година, дотолкова разгневил българските управляващи, че те активирали всички лостове, с които разполагат в Европейския съюз, за да спрат европейското развитие на Македония.

В материала си Цветановски твърди, че гибелта на над 11 000 македонски и тракийски евреи е болна тема за България, която иска да покаже пред Европа и света чистото си лице.

По думите му, всяко подновяване на говоренето по нея се възприема като „ровичкане в отворена рана", която българските власти не могат да забравят.

Това сигурно ще трае още дълго време, ако не признаят, че за смъртта на 11 384 евреи са виновни българското профашистко правителство и цар Борис ІІІ, който се съюзи с нацистка Германия и се е включила в „прочистването" на евреите в земите, които е окупирала, коментира още македонецът.

Виктор Цветановски смята, че спасяването на повече от 50 хиляди евреи в България не може да заличи престъплението от изтреблението на евреите в Македония и Тракия и че за спасяването на българските евреи нямат заслуга нито българският цар, нито правителството, нито парламентът на България.

Каква е истината за трагичния край на македонските и тракийските евреи? Колко е виновна България за действията в тези земи по време на Втората световна война? Кой изпрати тези невинни жертви в газовите камери?, са все въпроси, които според Цветановски стоят отворени.

Документите говорят недвусмислено, че тогавашните български власти, начело с цар Борис ІІІ са изпратили нашите съграждани на сигурна смърт и че именно те са им купили билетите за тяхното последно пътуване - това е суровата истина, която не може да приеме София и повече от 70 години не може да намери сили да се поклони пред невинните жертви, допълва Цветановски.

Антибългарската поредица предшества мероприятията, с които тази година България и Израел съвместно ще отбележат 70-годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война. „Подготовката" за отбелязването на тази дата започна още през миналата година с организирането на няколко конференции по темата.

В началото на октомври 2012 година Български хелзинкски комитет организира в София конференция „Да опознаем миналото си", на която представители на западната ни съседка, подкрепени и от шефа на БХК, поискаха „българската държава да се извини на еврейския и българския народ за съучастието на българските власти в геноцида по отношение на евреите от Тракия и Македония."

Месец по-късно посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз посочи България за пример на света за спасяването на евреите.

Начинът, по който българските евреи са спасени - тази солидарност, тази групова активност, участието на църквата, на зам.-председателя на парламента Димитър Пешев - това е пример за събитие и за начин на действие, каквото в Европа не се е повторило до момента, заяви той при откриването на Международната научна конференция „Евреите в Източна Европа и Съветския съюз по време на Втората световна война и Студената война (1939-89 г.)".