Лидерът на Партията на социалистите на Молдова Игор Додон, който победи на втория тур на президентските избори, не изключи провеждане на референдум за промени в конституцията, чрез които да бъдат разширени пълномощията на държавния глава.

Това заяви самият Додон в интервю за телевизионния канал Россия-24, цитиран от ТАСС.

Кремъл намекна за нови проекти с България и Молдова

Кремъл намекна за нови проекти с България и Молдова

Победителите не могат да се определят като проруски, заяви Дмитрий Песков

"Президентът, избран пряко от целия народ, има моралното право да настоява за реформи и промени за разлика от парламентарното мнозинство, което е сформирано чрез подкупи и изнудване. Ако парламентарното мнозинство не одобри мнението на президента, то държавният глава може да свика референдум за промяна в конституцията, да поиска повече власт или разпускане на парламента", поясни той.

В допълнение в качеството си на президент Додон може да поиска предсрочни парламентарни избори през 2017 година.

От предизборния щаб на Додон обявиха, че първата чуждестранна визита след встъпването му в длъжност ще бъде в Москва. Лидерът на социалистите възнамерява да възстанови стратегическото партньорство с Русия, да върне молдовските продукти на руския пазар и да нормализира сътрудничеството в енергетиката.

Проруският кандидат побеждава в Молдова

Проруският кандидат побеждава в Молдова

Утре се очакват първите резултати

Съгласно данните на ЦИК Додон печели изборите с 52 на сто. Единната кандидатура на проевропейската опозиция Майя Санду събра 47% подкрепа. На втория тур гласуваха над 1,6 милиона души или 53,4% - с 4% повече в сравнение с първия тур.