Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че ще продължи да нарича европейските лидери "нацисти", докато не престанат да го наричат "диктатор", съобщават световни агенции.

Радев отговори на Ердоган: България не приема уроци по демокрация

Радев отговори на Ердоган: България не приема уроци по демокрация

Водим се от законите си, а не от чуждите емоции

"Как става това, вие имате право да наричате Ердоган "диктатор", а Ердоган няма право да ви нарича "фашисти" или "нацисти", попита той по време на интервю за турските телевизионни канали CNN-Turk и Kanal D.

Ердоган атакува България
Обновена

Ердоган атакува България

Обръщам се към България. Обръщам се към нашите съседи и братя там

През последните седмици отношенията между Турция и Европа се обтегнаха, след като няколко държави забраниха на турски министри да агитират във връзка с предстоящия през април референдум за конституционни промени.

В понеделник Германия определи като "неприемливи" атаките на Ердоган, че германският канцлер използва "нацистки методи", но Берлин сигнализира, че иска разведряване на отношенията.

ЕС привика турския посланик заради коментари на Ердоган

ЕС привика турския посланик заради коментари на Ердоган

В сряда ескалира словесната война между Анкара и Брюксел

Турският лидер, който атакува Холандия по същия начин, изглежда не желае помирение.

"Те ме обвиняват и след това говорят, че Ердоган е "диктатор". Аз ще продължа да ги наричам така", продължи турският президент.

Той още веднъж осъди наложената забрана в няколко европейски страни турски политици да не агитират турската диаспора преди референдума.

Ердоган може да унищожи всичко постигнато, предупреди го Щайнмайер

Ердоган може да унищожи всичко постигнато, предупреди го Щайнмайер

В първата си реч като президент на Германия

Ердоган добави, че ще има "период на преглед" на отношенията на Турция с ЕС, докато в същото време подчерта важните икономически отношения със съюза.

По думите му споразумението с ЕС за мигрантите ще бъде част от преглед "А до Я" на правителствената политика, който ще започне след допитването на 16 април.

По отношение на проблема с кюрдските сепаратисти в Турция и Сирия Ердоган заяви, че е "натъжен" от връзките, които Русия и САЩ поддържат с кюрдите.