Бившият президент на САЩ Барак Обама каза в ново интервю, че инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна е доказателство, че Путин става все по-"безразсъден" през годините, пише "Политико".

"Путин винаги е бил безмилостен към собствения си народ и към другите", каза Обама пред NBC News. "Той винаги е бил някой, който е обвит в това изкривено, извратено чувство на обида и етнически национализъм. Мисля, че тази част от Путин винаги е била там".

Но "това, което видяхме с инвазията в Украйна, е, че той е безразсъден по начин, който не сте очаквали преди осем, 10 години. Но опасността винаги е била налице".

Бившият президент отказа да отговори директно, какво би направил по различен начин, докато бе президент, включително когато Русия анексира Крим през 2014 г.

Вместо това той каза, че е важно "да не приемаме собствената си демокрация за даденост" и да "отстояваме и да сме с тези, които вярват в свободата и независимостта".

Руските сили в преобладаващата си част се провалиха в усилията си в Украйна след началото на инвазията през февруари и се оттеглиха от столицата Киев през последните дни на фона на твърда съпротива от украинските сили.

Сега официалните лица на САЩ оценяват, че руските сили попълват снабдяването и укрепват редиците си, преди да започнат нова офанзива в района на Донбас в Източна Украйна - където Русия за първи път започна инвазия преди 48 дни в две отцепнически зони, контролирани до голяма степен от подкрепяни от Москва сепаратисти.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс каза на Конгреса миналия месец, че Путин вероятно е "ядосан и разочарован" от състоянието на военните усилия на Русия и че "той вероятно ще удвои усилията и ще се опита да унищожи украинската армия, без да се съобразява с цивилните жертви".

Действително, прибързаното оттегляне на руските сили в Северна Украйна разкри сцени на очевидни военни престъпления и други зверства в Буча и други предградия на Киев. Насочването на Русия към цивилни райони включва и ракетен удар по гара в източния град Краматорск, който уби повече от 50 души.

В изявление в понеделник вечерта говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че Министерството на отбраната следи докладите за потенциална употреба на химическо оръжие в обсадения град Мариупол в Югоизточна Украйна.

Путин: Русия ще постигне благородните си цели в Украйна

Путин: Русия ще постигне благородните си цели в Украйна

Той е убеден, че страната му не може да бъде изолирана или сдържана