Ескалиралото търговско напрежение подкопава перспективите за растежа на световната икономика. Световната икономика е на път към най-слабия си растеж от финансовата криза. Това предупреждава Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предаде АФП.

Организацията актуализира икономическите си прогнози от май. Тя намали прогнозата за световния икономически ръст за тази година до 2,9 на сто от 3,2%. Прогнозата за 2020 г. е намалена до 3,0% от 3,4 на сто.

ОИСР плаши Британия с рецесия при Брекзит без сделка

ОИСР плаши Британия с рецесия при Брекзит без сделка

Износът незабавно ще намалее с 8%, паундът ще падне с 5%

Това е най-ниската прогноза за световната икономика от финансовата криза, като рисковете от спад продължават да се увеличават, отбелязват от ОИСР.

Международният валутен фонд вече намали прогнозата си за икономиката през юли заради търговската война между САЩ и Китай.

Перспективите за икономическия растеж на всички държави от Г-20 са ревизирани от ОИСР, конкретно тези, които са изложени на спад на световната търговия и инвестиции.

Сега икономиката на САЩ се очаква да се разшири с 2,4 на сто тази година, което е с 0,4% по-малко в сравнение с прогнозата от май. Също така е значително по-слабо представяне от 2,9 на сто през миналата година. За 2020 г. прогнозата е икономиката на САЩ да се свие с 0,3 на сто до 2,0%.

Икономическият растеж на Китай се предвижда да се забави до 6,1 на сто през 2019 г., което е спад с 0,1 на сто, а за следващата година прогнозата е спад до 5,7%.

Ревизирана е прогнозата и за икономическия растеж в еврозоната до 1,1 на сто тази година и 1,0% през 2020 г.

Брекзит засяга перспективите за икономическия растеж на Обединеното кралство. ОИСР очаква 1,0% тази година и 0,9% през 2020 г. в сравнение с 1,4 на сто миналата година.