Членове на венецуелската опозиция са договорили споразумение за 213 милиона долара с малка охранителна фирма във Флорида за нахлуване в страната и сваляне от власт на президента Николас Мадуро. Сделката е договорена през октомври 2019 г.

Световната осведомителна агенция "Ройтерс" цитира вестник "Вашингтон пост", който се позовава на документ.

Американските наемници планирали да превземат двореца на Мадуро

Американските наемници планирали да превземат двореца на Мадуро

Мадуро обяви, че Доналд Тръмп стои зад всичко това

По-рано тази седмица венецуелските власти арестуваха повече от 10 души, включително и двама американци, които са работили за компанията Silvercorp USA. Двамата американци се появиха по венецуелската държавна телевизия в сряда и четвъртък. Те признаха, че са получили задача от Silvercorp да превземат летището в Каракас, за да отвлекат Мадуро. Венецуелският лидер каза, че двамата американци ще бъдат съдени.

Документът е удар за опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който категорично отрича да е свързан с Silvercorp или всякакви опити за свалянето на Мадуро със сила.

Планът, описан в документа от 42 страници, включва тактически подробности като какви противопехотни мини да се поставят и каква екипировка да се носи, но не се обяснява как малка група от командоси може да преодолее стотици хиляди войници и полицаи, които остават лоялни на управляващата Социалистическа партия.

Задържан US наемник: Планирахме отвличане на Мадуро

Задържан US наемник: Планирахме отвличане на Мадуро

Денман поясни, че мисията му е била да превземе летището, да подсигури периметъра, да се свърже с контролната кула и да "докара самолети", включително самолет, който да "отведе Мадуро в САЩ".

В документа се отбелязва, че целта на мисията е залавяне, задържане и сваляне на Николас Мадуро, премахване на режима и признаване на Хуан Гуадо за президент на страната.

Вчера Мадуро съобщи в интервю, че неофициалните канали за комуникация между Каракас и Вашингтон са прекъснати.

Хуан Рендон, съветник на Гуадо, чиито подпис се появява в документа, коментира, че е договорил споразумението, но Silvercorp предприела мисията, въпреки че Рендон е прекъснал контактите с тях през ноември.

Мадуро обяви: Венецуела задържа двама американци терористи

Мадуро обяви: Венецуела задържа двама американци терористи

Били част от въоръжена група, която целяла той да бъде свален от власт

Те тръгнаха на своя глава, каза съветникът.

Две опозиционни партии във Венецуела, свързани с Гуайдо, излязоха със съобщение, в което казват, че демократичните сили не насърчават или финансират паравоенни групи, наемници и насилие. Партиите призоваха за временно правителство.

Мадуро мобилизира артилерията, готви се и за военен конфликт със САЩ

Мадуро мобилизира артилерията, готви се и за военен конфликт със САЩ

САЩ предложиха политически преход след оттеглянето му