Индонезийски спасители откриха многобройни човешки останки на мястото на катастрофиралия пътнически самолет с полет JT610 на местната компания Lion Air. Те са открити във водите на Караванг, Западна Ява, пише сингапурският вестник "Стрейт таймс".

Последният инцидент със самолет на Lion Air е през 2004 г.

Последният инцидент със самолет на Lion Air е през 2004 г.

Преди днешната катастрофа последният инцидент с фатален случай е през 2004 г., когато 25 души загиват при катастрофа

Спасителите са изпратили 10 чувала с човешки останки за ДНК анализ. Открити са останки и на бебе.

Снимка 386459

Източник: ЕПА

Претърсването за оцелели продължава втори ден на фона на опасенията, че всички 189 души на борда са загинали при катастрофата в Яванско море. Самолетът падна в акваторията около 13 минути след излитането си от летището Сукарно Хата в Джакарта.

Самолет на Lion Air със 189 души падна в Яванско море
Обновена

Самолет на Lion Air със 189 души падна в Яванско море

На борда е имало 189 души

Събрани са други 14 чувала с отломки от мястото на катастрофата, обявиха властите. "Черните" кутии все още не са открити.

Правителството поясни, че се надяват да открият фюзелажа на самолета, тъй като всички отломки на повърхността са събрани.

Снимка 386455

Източник: ЕПА

Експерти заявиха, че приоритетът е да се открият двете "черни" кутии - записите в пилотската кабина и параметрите на полета, за да се установи причината за катастрофата.

Ако не бъдат открити оцелели, това ще е един от най-смъртоносните авиационни инциденти в историята на Индонезия от катастрофата със самолет на Garuda през 1997 г., когато загинаха 234 души. Последната голяма катастрофа е през декември 2014 г., когато самолет на Air Asia катастрофира при полет от Сурабая до Сингапур. Загинаха 162 души.

На борда на падналия вчера самолет е имало две бебета, едно дете, двама пилоти, шестима стюардеси и 20 служители на финансовото министерство.

Снимка 386454

Източник: ЕПА

Падналият самолет е Boeing 737 Max, който е в експлоатация в света от 2017 г. Lion Air е получил самолета преди два месеца, на 13 август.

Падналият в Индонезия пътнически самолет се счита за най-надеждния в света

Падналият в Индонезия пътнически самолет се счита за най-надеждния в света

Моделът 737 MAX 8 се експлоатира в света от едва 18 месеца