Белгийските власти откриха трупа на издирвания повече от месец екстремист Юрген Конингс, съобщават местните медии.

Припомняме, той беше обявен за терорист заради отправени заплахи срещу държавното ръководство и национален вирусолог.

Бившият 46-годишен военнослужещ беше издирван в гориста местност, след като беше открит автомобилът му, пълен с оръжие и превърнат в клопка с възможност да се самовзриви при опит да бъде отворен.

По предварителна информация Конингс се е самоубил с изстрел.

Тялото му е бил намерено вчера сутринта, а вечерта привърженици на Конингс са се събрали пред дома му и са аплодирали.

Заподозрян терорист в Белгия се изплъзва от полицията пети ден

Заподозрян терорист в Белгия се изплъзва от полицията пети ден

Беглецът е 46-годишен войник

След началото на издирването симпатизанти на крайната десница неколкократно се събираха в подкрепа за идеята на Конингс, че в Белгия е наложена "здравна диктатура".

Малко след началото на издирването белгийските власти значително облекчиха противоепидемичните мерки, които дотогава включваха вечерен час и забрана за събиране. Извършена проверка установи, че в белгийските въоръжени сили има данни за поне 15 души, склонни към крайни действия.

Все още няма яснота кога е настъпила смъртта на Конингс. В първите седмици на издирването беше съобщено, че в района са чути изстрели, без обаче да е установено кой ги е произвел. Допуска се, че Конингс се е самоубил скоро след като е изчезнал.

В издирването участваха стотици полицаи и военни и бяха похарчени над половин милион евро. Появиха се обвинения, че белгийските служби за сигурност не обменят информация и в случая, въпреки че поведението на Конингс не е било тайна, данните не са послужили за взимане на навременни мерки. По този начин екстремистът е имал достъп до оръжейни складове в качеството си на учител по стрелба, откъдето е изнесъл голямо количество боеприпаси.

Белгия издирва тежко въоръжен войник след заплахи срещу вирусолози

Белгия издирва тежко въоръжен войник след заплахи срещу вирусолози

Взел оръжия, преносими ракетни установки от казарма и изчезнал