На най-голямата сатурнианска луна - Титан, бушуват гигантски пясъчни бури, съобщи американската космическа агенция NASA.

Откритието, направено въз основа да масивите от данни, изпратени от космическия апарат "Касини", е публикувано в Nature Geoscience. Информацията, завещана от "Касини", е толкова обемна, че на учените ще бъдат необходими десетилетия, за да я проучат.

Титан е едва третото космическо тяло в Слънчевата система, на което се установяват пясъчни бури, след Земята и Марс. Последните наблюдения позволяват на учените да разберат по-добре динамичната сатурнианската луна.

"Титан е много активна луна" - отбулязва астрономът Себастиан Родригес от парижкия университет "Дидро", който е водещият автор в публикацията.

"Вече знаем за геологията на спътника и екзотичния цикъл на въглеводородите. Сега можем да добавим още една аналогия със Земята и Марс: активен цикъл на прашните бури, при който органичен прах се издига от големи полета от дюни около екватора на Титан" - пояснява изследователят.

Сбогом, Касини! Беше невероятно приключение...

Сбогом, Касини! Беше невероятно приключение...

Учените изпратиха с аплодисменти своето творение...