115 милиона души могат да бъдат тласнати в крайна бедност тази година заради икономическата криза, причинена от пандемията от коронавирус, предупреждават от Световната банка, предаде АФП.

Това е опустошителен обрат след десетилетия на напредък. Прогнозата на банката е по-негативна от предишни. През август от международната финансова институция обявиха, че очакват в най-лошия случай 100 милиона души да изпаднат в крайна бедност.

Световната банка прогнозира възстановяване на икономиката след 5 г.

Световната банка прогнозира възстановяване на икономиката след 5 г.

Вероятно ще има бързо съживяване

В нов доклад на банката се посочва, че до 2021 г. 150 милиона души могат да изпаднат в крайна бедност или да живеят с по-малко от 1,90 долара на ден.

"Пандемията и световната рецесия могат да причинят 1,4% от световното население да изпадне в крайна бедност", се казва в съобщение на президента на Световната банка Дейвид Малпас.

Ако не беше пандемията, крайната бедност в света щеше да падне до 7,9%, но сега може да нарасне до 9,4%, подчертава банката.

Икономистите от Световната банка са изчислили, че новите жертви на бедността тази година могат да са между 88 милиона и 115 милиона души, като ще зависи от световната икономика.

Ако се погледне по-широката дефиниция за бедност, в доклада на банката се посочва, че близо ¼ от световното население живее с под 3,20 долара на ден, а повече от 40% - почти 3,3 милиарда души - живеят с под 5,50 долара.

Субсахарска Африка остава епицентър на проблема. Още 40 милиона души могат да изпаднат в крайна бедност тази година и да се доближат до 500 милиона следващата година.

Отделно климатичните промени ще тласнат от 68 милиона до 135 милиона души в бедност до 2030 г. Субсахарска Африка отново е най-уязвима.