Броят на бременностите и браковете в Япония по време на пандемията на коронавируса засилва демографската криза в бързозастаряващата нация, предаде "Ройтерс".

Япония има най-възрастното население в света, като повече от 35% от него се очаква да бъде на 65 и повече години до 2050 г., тенденция, която крие рискове за икономическия растеж и затруднява държавните финанси.

"Предполагам, че разпространението на коронавируса кара много хора да се притесняват от забременяване, раждане и отглеждане на бебета", каза Тецуши Сакамото, министър, отговарящ за отговорите на намаляващите раждаемости в Япония.

Наскоро публикуваните официални данни показват, че броят на нотифицираните бременности през трите месеца до юли е намалял с 11,4% спрямо година по-рано, докато броят на браковете през същия период е спаднал с 36,9%. Рязкото намаляване на браковете има значение, защото по-голямата част от бебетата в Япония се раждат след брака.

"Това е много сериозно, защото негативните ефекти могат да продължат, тъй като икономическият спад ще доведе до по-малко бракове и след това до по-малко раждания", каза Хидео Кумано, изпълнителен главен икономист в Dai-ichi Life Research Institute.

Пандемията изостри съществуващата тенденция на намаляване на раждаемостта, която бившият премиер Шиндзо Абе нарече "национална криза". Броят на ражданията през 2019 г. е намалял с 5,8% до около 865 000, най-ниската годишна цифра някога.

Японската педиатрична асоциация предупреди, че намаляващата раждаемост може да бъде ускорена с десет години поради пандемията, тенденция, която може не само да унищожи детската медицина, но и да има далечни последици.

Международният валутен фонд прогнозира глобален икономически растеж от 5,2% през 2021 г., но очаква ръстът на Япония да бъде 2,3%. Кумано каза, че обезлюдяването е основният фактор за различните перспективи.

Неотдавнашно проучване на вестник Nikkei показа, че мнозинството от 22 анкетирани икономисти очакват японската икономика да не се върне на нивата преди пандемията преди 2024 г., което показва продължителен попътен вятър срещу сключване на брак.

Политиците се борят да се справят с кризата, като обхващат лечението на плодовитостта със здравно осигуряване и удвояват горната граница на еднократната държавна помощ за младоженци до 600 000 йени (5726 долара).

"Има различни прогнози за това какво ще се случи, ако броят на ражданията продължава да спада, но едно е сигурно. Настоящите системи, включително системата за социално осигуряване, вече няма да функционират ", каза Масаджи Мацуяма, бивш министър, ръководещ въпроса за намаляващите раждания.

"Ще бъде криза, в която е заложено самото съществуване на нацията, каквато я познаваме", допълни той.